Abutilon
– Zaślaz
Abutilon
theophrasti, syn.: Abutilon avicennae – Zaślaz pospolity zwany
też zaślazem włóknistym to okazała, mogąca dorastać do 150 cm
wysokości, roślina roczna. Pędy tworzy proste, wzniesione. Liście
ma okrągławosercowate z zaostrzonymi końcami. Dekoracyjne żółte
kwiaty osadzone są w kątach liści w wierzchołkowej części pędu.
Po przekwitnięciu wiążą się one w owoce typu rozłupni.
Występowanie:
od Europy Południowej na zachodzie, po Tybet na wschodzie.
Surowiec:
korzeń.
Zawartość:
nieustalona – nieco śluzu, garbniki
Działanie
i zastosowanie: Wywar z korzenia stosowany jest przez medycynę
ludową chińską jako środek wzmacniający, napotny,
przeciwbiegunkowy i przeciwkaszlowy (wg.: P. Czikow, J. Łaptiew,
Rośliny lecznicze i bogate w witaminy, Warszawa 1987, s. 367).
Inne
gatunki:
Abutilon
pictum, syn. Abutilon striatum – „Indyjska
malwa” – kwiaty
mają wyłącznie zastosowanie kulinarne. Można ich używać w
dietach oczyszczających. Zawsze
jednak za zgodą lekarza.
Uwaga! Porady zamieszczone w tej książce nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Ani autor, ani wydawca nie ponoszą odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.