środa, 5 września 2018

Actinidia – Aktinidia


Actinidia – Aktinidia


Actinidia chinensis – Aktinidia chińska (popularnie zwana „kiwi”, albo „agrest chiński”) jest dwupiennym (czyli tworzącym oddzielnie egzemplarze męskie i żeńskie) pnączem, którego pędy osiągają do 8 metrów długości. Liście ma dość duże, krótko owłosione, miękkie. Kwiaty mają barwę oranżową, a owoce wiążą się wyłącznie na egzemplarzach żeńskich. Egzemplarze męskie wytwarzają bowiem kwiaty niepłodne, a mające za zadanie jedynie dostarczyć pyłku koniecznego do zapylenia i zapłodnienia kwiatów żeńskich. Rodzi nieduże jajokształtne owoce, o brązowej, czy brązowozielonkawej skórce pokrytej kutnerem.
Występowanie: pochodzi z Chin, największe plantacje zaś znajdują się na Nowej Zelandii.
Surowiec: Owoce.
Zawartość: witamina C, kwasy organiczne, cukry, sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Ogromną zaletą owoców aktinidii chińskiej („kiwi”) jest to, że zawierają bardzo dużo witaminy C, dystansując pod tym względem nawet owoce dzikich róż, które przecież uważane są za rekordzistki. Nie mniej istotne będzie również i to, że witamina C zawarta w owocach „chińskiego agrestu” ulega jedynie minimalnemu rozkładowi podczas przerabiania ich na przetwory. Spożywanie świeżych, surowych owoców zaleca się w leczeniu szkorbutu, paradentozy, tzw. osłabienia wiosennego oraz grypy i prozaicznego przeziębienia. Owoce, pędy i korzenie mają działanie moczopędne, przeciwgorączkowe i uspokajające. Stosuje się je w leczeniu kamieni w drogach moczowych, reumatoidalnych bólów stawów, nowotworów wątroby i przełyku. Odwar z liści jest stosowany do leczenia u psów nieprzyjemnej choroby skóry, nużycy, zwanej również demodekozą, powodowanej przez pasożyty.

Inne gatunki:

Actinidia arguta – Aktinidia ostrolistna jest pnączem. Jej pędy mogą dorastać nawet do 50 metrów. Jest rośliną dwupienną, choć spotyka się także egzemplarze jednopienne. Liście ma jajowate, kwiaty drobne, skupione w groniaste kwiatostany. Owocki (jagody) natomiast drobne, osiągające najwyżej masę 10 gramów, zielonkawożółte, słodko kwaśne, dość smaczne.
Występowanie: pochodzi z Syberii, rosyjskiego Dalekiego Wschodu, południowego Sachalinu, Mandżurii, Chin, Korei, i Japonii, a można ją uprawiać w Polsce.
Surowiec: Owoce.
Zawartość: witamina C, kwasy organiczne, cukry, sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Spożywanie świeżych, surowych owoców zaleca się w leczeniu szkorbutu, paradentozy, tzw. osłabienia wiosennego oraz grypy i prozaicznego przeziębienia.

Actinidia deliciosa – Aktinidia smakowita: Owoce, pędy i korzenie mają działanie moczopędne, przeciwgorączkowe i uspokajające. Stosuje się je w leczeniu kamieni w drogach moczowych, reumatoidalnych bólów stawów, nowotworów wątroby i przełyku.

Actinidia kolomicta – Aktinidia pstrolistna jest dwupiennym lub jednopiennym, lecz rozdzielnopłciowym pnączem (w zależności od odmiany), o pędach, których długość może wynosić nawet i 15 metrów. Liście owej rośliny są nieco mniejsze od liści wyżej opisanej Są odwrotnie jajowate, o drobno piłkowanych brzegach i zaostrzonych końcach. Kwitnie biało, rzadziej bladoróżowo, a kwiaty wydzielają dość miłą woń. Wiąże miniaturowe owocki, żółtozielonkawe jagody, po dojrzeniu osiągające wagę do 5 gramów. Mają smak słodkokwaskowaty.
Występowanie: rosyjski Daleki Wschód, Syberia, Korea, północ Chin i Japonia; nadaje się do uprawy w warunkach polskiego klimatu i jest tutaj spotykana.
Surowiec: Owoce:
Zawartość: cukry, kwasy organiczne (do 2,5%) i witamina C, której zawartość sięga 1400 mg%.
Działanie i zastosowanie: Spożywanie świeżych, surowych owoców zaleca się w leczeniu szkorbutu, paradentozy, tzw. osłabienia wiosennego oraz grypy i prozaicznego przeziębienia.


(c) Andrzej Sarwa


Uwaga! Porady zamieszczone w tej książce nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Ani autor, ani wydawca nie ponoszą odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:

A