środa, 5 września 2018

Aegopodium – Podagrycznik


Aegopodium – Podagrycznik


Aegopodium podagraria – Podagrycznik pospolity to bylina. Organ trwały rośliny stanowi czołgające się kłącze. Łodygi z tego ostatniego dorastają do 50–90 cm wysokości. Porastają je liście podwójnie trzylistkowe Kwiaty są białe lub bladoróżowe, zebrane w baldachy. Owoc to rozłupka.
Występowanie: umiarkowana strefa półkuli północnej; w Polsce zalicza się go do roślin pospolitych, a jest uprzykrzonym chwastem ogrodowym, rosnącym również na przychaciach, przydrożach, skrajach lasów i w widnych zaroślach.
Surowiec: ziele i korzeń.
Zawartość: m.in. białka, tłuszcze, prowitamina A, witamina C.



Podagrycznik pospolity (Wikimedia Commons)

Działanie i zastosowanie: W dawnych czasach młode listki podagrycznika spożywane były na wiosnę jako jarzyna. Na Zachodzie wciąż się je jada. Obecnie w Polsce pod względem kulinarnym nie ma zastosowania.
Roślina posiada działanie słabe uspokajające, moczopędne, przeciwzapalne. Herbata z suszonych liści podagrycznika (1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 15 minut, przecedzić i w razie potrzeby pić 3–4 razy dziennie po 2/3 szklanki) to lek zalecany w kuracji podagry, żylaków odbytu, stanów zapalnych nerek i pęcherza, pomocniczo w kamicy nerkowej oraz na poprawę przemiany materii.
Świeże liście przykładane na rany powodują szybsze ich gojenie się. Sokiem wyciśniętym z nich można nacierać miejsca ukąszeń przez owady.
Ponieważ podagrycznik pospolity jest rośliną bardzo wartościową pod względem dietetycznym, warto byłoby znów wprowadzić na nasze stoły.

© Andrzej Sarwa


Uwaga! Porady zamieszczone w tej książce nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Ani autor, ani wydawca nie ponoszą odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.


Powrót do zakładek:

A