Suillus
– Maślak
Suillus
luteus – Maślak zwyczajny to grzyb podstawczak. Jego kapelusz
może mieć średnicę od 4 do 15 centymetrów. Jest barwy
ciemnobrązowej, a jego powierzchnia jest gładka i lepka. Hymenofor
tego grzyba jest rurkowaty.
Występowanie:
smaczny, pospolity grzyb krajowy.
Surowiec:
owocniki.
Zawartość:
prowitamina A, witaminy z grupy B, D, PP, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Nie jest to grzyb leczniczy, a ma znaczenie wyłącznie
dietetyczne i przyprawowe mając prócz tego szerokie zastosowanie
kulinarne. Wolno go bez ograniczeń spożywać w dietach
odchudzających, pod warunkiem, że nie będzie smażony, albo
duszony na tłuszczu.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: