wtorek, 2 października 2018

Suillus – Maślak

Suillus – Maślak

Suillus luteus – Maślak zwyczajny to grzyb podstawczak. Jego kapelusz może mieć średnicę od 4 do 15 centymetrów. Jest barwy ciemnobrązowej, a jego powierzchnia jest gładka i lepka. Hymenofor tego grzyba jest rurkowaty.
Występowanie: smaczny, pospolity grzyb krajowy.
Surowiec: owocniki.
Zawartość: prowitamina A, witaminy z grupy B, D, PP, sole mineralne.

Działanie i zastosowanie: Nie jest to grzyb leczniczy, a ma znaczenie wyłącznie dietetyczne i przyprawowe mając prócz tego szerokie zastosowanie kulinarne. Wolno go bez ograniczeń spożywać w dietach odchudzających, pod warunkiem, że nie będzie smażony, albo duszony na tłuszczu.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
S