piątek, 7 września 2018

Anacardium – Nanercz

Anacardium – Nanercz


Anacardium occidentale, syn.: Cassuvium pomiferum, Acajuba occidentalis – Nanercz zachodni, zwany również orzechem nanerczowatym to drzewo osiągające wysokość do 20 metrów. Liście ma jajowate i żółtobiaławe kwiaty, które po przekwitnięciu wiążą się w dość dziwnie wyglądające owoce.
Występowanie: pochodzi z Brazylii i Karaibów.
Surowiec: owoce.
Zawartość: do 50% tłuszczu, białko, witaminy z grupy B, witaminę E i sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Właściwym owocem jest orzech nanerczowaty, który tkwi w czerwonym osadniku kwiatowym, jadalnym na surowo, jak i po przetworzeniu (np..: na soki, drzemy, konfitury). Sam orzech, a dokładniej jego jądro, jest jadalny, smaczny i bardzo pożywny. Nie posiada on właściwości leczniczych, lecz tylko dietetyczne. Jego spożywanie zaleca się osobom wyczerpanym fizycznie, i rekonwalescentom po przebytych ciężkich chorobach.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
A