Anacardium
– Nanercz
Anacardium
occidentale, syn.: Cassuvium pomiferum, Acajuba occidentalis –
Nanercz zachodni, zwany również orzechem nanerczowatym to
drzewo osiągające wysokość do 20 metrów. Liście ma jajowate i
żółtobiaławe kwiaty, które po przekwitnięciu wiążą się w
dość dziwnie wyglądające owoce.
Występowanie:
pochodzi z Brazylii i Karaibów.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
do 50% tłuszczu, białko, witaminy z grupy B, witaminę E i sole
mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Właściwym owocem jest orzech nanerczowaty, który
tkwi w czerwonym osadniku kwiatowym, jadalnym na surowo, jak i po
przetworzeniu (np..: na soki, drzemy, konfitury). Sam orzech, a
dokładniej jego jądro, jest jadalny, smaczny i bardzo pożywny. Nie
posiada on właściwości leczniczych, lecz tylko dietetyczne. Jego
spożywanie zaleca się osobom wyczerpanym fizycznie, i
rekonwalescentom po przebytych ciężkich chorobach.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.