piątek, 7 września 2018

Annona – Flaszowiec

Annona – Flaszowiec


Annona cherimola – Flaszowiec peruwiański, zwany także cherymoją to niewielkie drzewo, dorastające do 8–9 metrów wysokości. Liście ma z kształtu jajowatolancetowate. Kwiaty niezbyt dekoracyjne mają barwę biało–zielonkawą, a na zewnątrz są rudawo, miękko owłosione. Owoc cherymoi jest dość okazały, o barwie jasnożółtej, bardzo przypominającej okrągłą szyszkę.
Występowanie: Jego ojczyzną jest Peru, a uprawia się go i w innych rejonach, tam gdzie służy mu klimat i gleba.
Surowiec: owoce.
Zawartość: kwasy organiczne, cukry, sole mineralne, witaminy.
Działanie i zastosowanie: Owoc jest wspaniały w smaku zawierający wiele cukru, zjadany wyłącznie jako deserowy, pięknie pachnący. Posiada wyłącznie zastosowanie dietetyczne. Zaleca się spożywanie go w diecie hipolipemicznej, ale powinno się go spożywać w umiarkowanych ilościach.

Inne gatunki:

Annona muricata – Flaszowiec miękkociernisty, guanabana to zwykle duży krzew, czasem niewielkie drzewko. Jego ojczyzną są tropiki Ameryki Łacińskiej. Liście tej rośliny są podługowatojajowate. Kwiaty żółtozielonkawe wyrastają na pniu (to zjawisko nazywa się kauliflorią). Wydaje ogromne, ważące 4–4,5 kg owoce. Posiadają one wyłącznie zastosowanie dietetyczne. Zaleca się ich spożywanie w diecie hipolipemicznej.

Annona reticulata – Flaszowiec siatkowaty, jabłko jamajskie. Tak oto o nim piszą Gabriele i Peter Colditz: „... osiąga wielkość 7–13 cm. [mowa o owocu] Na jego brązowoczerwonej skórce rysuje się siatkowy wzór z pięciokątów, miąższ jest miękki i bardzo słodki, koloru kości słoniowej.” (Gabrliele i Peter Colditz, dz. cyt., s. 20–21). Posiada zastosowanie dietetyczne. Zaleca się spożywanie owoców w diecie hipolipemicznej.

Annona squamosa – Flaszowiec łuskowaty, jabłko cukrowe jest dużo niższy od cherymoi. Zwykle tworzy krzewy, rzadko bardzo małe drzewka. Liście ma eliptyczne do eliptycznolancetowatych. Kwitnie żółto zielonkawym odcieniem. Wydaje okazałe owoce o barwie jasnoniebieskiej, lub żółtawej. Owoce są wspaniałe w smaku, można je spożywać jako deserowe, lub przerabiać na przetwory, posiadają wyłącznie zastosowanie dietetyczne. Zaleca się ich spożywanie w diecie hipolipemicznej. Ojczyzną tego flaszowca są Wyspy Antylskie.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
A