Canella
– Korzybiel
Canella
winterana – Korzybiel biały, cynamon biały mimo nazwy nie
jest w ogóle spokrewniony z rodzajem cynamon (Cinnamomum). Jest to
wiecznie zielone drzewo o skórzastych, jajowatolancetowatych
liściach, osiągające do 15 (18) metrów wysokości. Kora gałązek
jest biała. Posiada ona identyczne znaczenie (przyprawowe i
lecznicze), i tak samo się ją wykorzystuje jak korę cynamonu
goździkowego.
Występowanie:
Wyspy Antylskie
Surowiec:
kora.
Zawartość:
olejek lotny (a w nim najwięcej eugenolu) garbniki, śluzy, żywice
i cukry.
Działanie
i zastosowanie: Olejek posiada działanie bakteriobójcze,
bakteriostatyczne, oraz antyseptyczne, natomiast napar z 1 łyżeczki
sproszkowanej kory jest środkiem wzmacniającym żołądek i
leczącym niestrawność. Jest to przede wszystkim roślina
przyprawowa, z której wykorzystuje się korę. Zapach suszonej kory
przypomina zarówno zapach goździków, jak i cynamonu..
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.