wtorek, 11 września 2018

Canella – Korzybiel

Canella – Korzybiel

Canella winterana – Korzybiel biały, cynamon biały mimo nazwy nie jest w ogóle spokrewniony z rodzajem cynamon (Cinnamomum). Jest to wiecznie zielone drzewo o skórzastych, jajowatolancetowatych liściach, osiągające do 15 (18) metrów wysokości. Kora gałązek jest biała. Posiada ona identyczne znaczenie (przyprawowe i lecznicze), i tak samo się ją wykorzystuje jak korę cynamonu goździkowego.
Występowanie: Wyspy Antylskie
Surowiec: kora.
Zawartość: olejek lotny (a w nim najwięcej eugenolu) garbniki, śluzy, żywice i cukry.
Działanie i zastosowanie: Olejek posiada działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne, oraz antyseptyczne, natomiast napar z 1 łyżeczki sproszkowanej kory jest środkiem wzmacniającym żołądek i leczącym niestrawność. Jest to przede wszystkim roślina przyprawowa, z której wykorzystuje się korę. Zapach suszonej kory przypomina zarówno zapach goździków, jak i cynamonu..



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
C