Canna
– Paciorecznik
Canna
edulis – Paciorecznik jadalny, zwany również kanna
jest byliną mogącą dorastać do 1,5–2 metrów wysokości. Organ
trwały stanowi podziemna bulwa, z której wyrasta część nadziemna
– wielkie jajowatolancetowate liście i pędy kwiatostanowe
zwieńczone groniastymi kwiatostanami złożonymi z
czerwno–oranżowych kwiatków, które po przekwitnięciu wiążą
się w owoce typu torebki z nasionami w środku.
Występowanie:
ród swój wiedzie z Peru i Ekwadoru, uprawiany zaś jest na większym
obszarze Ameryki Południowej, tam gdzie warunki klimatyczne i
glebowe są dlań odpowiednie.
Surowiec:
bulwy.
Zawartość:
m.in. skrobia, białko, cukier, witaminy z grupy B i sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Znaczenie użytkowe posiadają bulwy, które zjada
się po odpowiednim przyrządzeniu (ugotowaniu lub upieczeniu), a z
których można produkować również delikatną mączkę skrobiową.
Bulwy nieposiadają właściwości leczniczych, a wyłącznie
znaczenie dietetyczne. Ich spożywanie zalecane w wyczerpaniu
fizycznym i w okresie rekonwalescencji po przebytych ciężkich
chorobach.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.