środa, 12 września 2018

Capsicum – Papryka

Capsicum – Papryka

Capsicum annum – Papryka roczna, to roślina jednoroczna. Osiągająca od 40 do ponad 100 centymetrów wysokości. Owocem jest jagoda z jasonożółtymi nasionami we wnętrzu. Barwa jagód (w zależności od odmiany) może mieć rozmaite barwy, np.: żółtą, oranżową, purpurową, czerwoną.
Papryka to rodzaj, w którego obręb wchodzi około trzydzieści gatunków (z czego tylko kilka uprawnych) należące do nadzwyczaj licznej i bardzo (z wielu względów) dla człowieka użytecznej rodziny psiankowatych.
Papryki pod względem botanicznym to podkrzewy bądź rośliny roczne dostarczające jadalnych owoców stanowiących warzywo, przyprawę i lekarstwo.
Najogólniej, chociaż nie będzie to bynajmniej podział dokładny wyodrębnić można dwie grupy: odmiany (w obrębie gatunków) roczne (Capsicum annuum) i wieloletnie (np. Capsicum frutescens). W obrębie obydwu istnieją formy wielko– i drobnoowocowe, o owocach typu jagody, bardzo ostrych lub słodkich, przybierających rozmaite kształty i barwy: białą, kremową, żółtą, czerwoną (różne odcienie), fioletową, a nawet jasnobrązową.
Występowanie: Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa i Środkowa, skąd Indianie zawieźli ją na wyspy polinezyjskie (co potwierdziły ostatnie badania), Hiszpanie zaś i Portugalczycy do Starego Świata.
Surowiec: owoce.
Zawartość: kapsaicyna, witamina C i prowitamina A oraz śladowe ilości witamin E, K, PP, sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: O wartości przyprawowej, leczniczej i dietetycznej papryki stanowi alkaloid kapsaicyna, zawarty w owocach, iż mają ostry, piekący pobudzający smak, lub też „słodki”. Ponieważ posiada także właściwości rozgrzewające i pobudzające lepsze ukrwienie skóry przez rozszerzenie drobnych naczyń krwionośnośnych, wykorzystują go w medycynie – głównie do leczenia schorzeń reumatycznych i bólów newralgicznych. Idealne do tego celu są nalewki spirytusowe, przygotowane na ostrych lub bardzo ostrych odmianach papryk. Wcierane w skórę, w bolące miejsca, rozgrzewają i uśmierzają ból.
Ponadto owoce ze względu na dużą zawartość witamin winny być włączone do naszej codziennej (albo prawie codziennej) diety, ale spożywać należy je z umiarem. U ludzi, którzy nie przywykli do papryki, spożyta w nadmiarze może wręcz zaszkodzić (szczególnie odnosi się to odmian ostrych). Ponadto jest całkowicie zakazana ludziom ze schorzeniami nerek i wątroby, a także cierpiącym na nadkwaśność, nieżyt żołądka, chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.

Inne gatunki:

Capsicum baccatum – Papryka zwisła zwana inaczej jagodową jest podkrzewem, częściowo drewniejącym. Dorasta do 40–160 cm. Liście ma podługowate lub owalne, kwiaty białe, natomiast owoce jajowate.

Capsicum frutescens – Papryka gałęzista pochodzi z Ameryki Środkowej i południowej. Do starego Świata sprowadzili ją – jak wszystkie zresztą gatunki papryk – Hiszpanie i Portugalczycy. Przypadła do gustu Europejczykom i zaczęto ją uprawiać na skalę towarową w krajach basenu Morza Śródziemnego. Poza Ameryką znalezioną te roślinę (na stanowiskach naturalnych, być może wtórnie zdziczałą?) na Wyspie Wielkanocnej i na Markizach.
Liście papryki gałęzistej są niewielkie, lancetowate, pędy sztywno wzniesione ku górze. W ich rozwidleniach wyrastają białe kwiaty w liczbie od jednego do pięciu. Owoc stanowi wydłużona czerwona jagoda, gruba i skórzasta, wewnątrz której tkwią liczne, płaskie nasiona. Jest to niewielka krzewinka, będąca w krajach o gorącym klimacie rośliną trwałą.
Owoce papryki gałęzistej należy dodawać do potraw w bardzo małych ilościach, gdyż zawierają aż dwadzieścia razy więcej kapsaicyny niż owoce innych gatunków papryki.
W lecznictwie stosuje się wyciągi z owoców omawianej rośliny w postaci maści, mazideł, plastrów i nalewek. Używa się ich w bólach mięśni, stawów, w gośćcu i zapaleniu korzonków nerwowych, a także przy nerwobólach.

Capsicum pubescens – Papryka omszona to roślina uprawiana na obszarze Andów (tam oczywiście gdzie sprzyjają jej warunki klimatyczne i glebowe.
Nazwę gatunkową zawdzięcza omszonym liściom. Jej kwiaty mają barwę liliową, zaś owoce mogą mieć najróżniejsze kolory (żółty, oranżowy, czerwony...). Posiada takie same biologicznie aktywne substancje oraz działanie i zastosowanie lecznicze jak wszystkie jej krewniaczki. Przede wszystkim jednak wykorzystywana jest w kuchni jako warzywo i jako przyprawa (owoce).

Capscicum sinense – Papryka chińska – wbrew nazwie gatunkowej również jest rośliną południowoamerykańską, tylko najczęściej uprawianą na kontynencie azjatyckim. Jest dość ostra.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
C