czwartek, 20 września 2018

Eriobotria – Nieśplik

Eriobotria – Nieśplik

Eriobotria japonica, syn.: Mespilus japonicus – Nieśplik japoński zwany też mieszplikiem to niewielkie drzewo (lub silnie rosnący krzew) dorastające do 4–6 metrów wysokości. Liście ma zimozielone, lancetowate, długie. Na końcach gałązek wyrastają zebrane w pęczki duże wonne kwiaty białej barwy. Po przekwitnięciu zawiązują się w owoce podobne do jabłek, mające średnicę 5–8 centymetrów. Owoce są żółte lub żołtooranżowe. Są one smaczne i wonne, smakują jak jabłko i morela jednocześnie.
Występowanie: ród swój wiedzie z Japonii i Chin.
Surowiec: owoce.
Zawartość: m.in. kwasy organiczne, pektyny, garbniki, olejek eteryczny o swoistym zapachu, cukry, prowitamina A, witamina C oraz sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Spożywanie świeżych owoców nieśplika zalecane jest – oczywiście pomocniczo – w żółtaczce. Są one również bardzo dobrym środkiem wzmacniającym dla rekonwalescentów oraz osób wyczerpanych tak fizycznie, jak i psychicznie.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
E