Eriobotria
– Nieśplik
Eriobotria
japonica, syn.: Mespilus japonicus – Nieśplik japoński zwany
też mieszplikiem to niewielkie drzewo (lub silnie rosnący
krzew) dorastające do 4–6 metrów wysokości. Liście ma
zimozielone, lancetowate, długie. Na końcach gałązek wyrastają
zebrane w pęczki duże wonne kwiaty białej barwy. Po przekwitnięciu
zawiązują się w owoce podobne do jabłek, mające średnicę 5–8
centymetrów. Owoce są żółte lub żołtooranżowe. Są one
smaczne i wonne, smakują jak jabłko i morela jednocześnie.
Występowanie:
ród swój wiedzie z Japonii i Chin.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
m.in. kwasy organiczne, pektyny, garbniki, olejek eteryczny o
swoistym zapachu, cukry, prowitamina A, witamina C oraz sole
mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Spożywanie świeżych owoców nieśplika zalecane
jest – oczywiście pomocniczo – w żółtaczce. Są one również
bardzo dobrym środkiem wzmacniającym dla rekonwalescentów oraz
osób wyczerpanych tak fizycznie, jak i psychicznie.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.