Grossularia
– Agrest
Grossularia
reclinata – Agrest dziki to niski krzew o zdrewniałych,
pokrytych kolcami pędach, 3–5–klapowych ciemnozielonych liściach
i niepozornych, drobniutkich zielonkawożółtawych kwiatuszkach,
które pojawiają się w kwietniu, a po zapyleniu wiążą się w
kuliste bądź podługowate owoce, mogące przybierać barwę:
białawą, żółtą, zieloną, czerwoną do prawie czarnej. Rodzaj
Grossularia obejmuje około 50 gatunków, z których wszystkie są
mniej lub bardziej silnie rosnącymi krzewami, tak jednak do siebie
podobnymi, że nie sposób pomylić agrestu z innymi roślinami.
Występowanie:
Jego ojczyzną jest kontynent europejski. W Polsce spotyka się
zarówno agrest dziki, jak i odmiany uprawne.
Surowiec:
owoce, liście
Zawartość:
pektyny, cukry, kwasy organiczne, prowitamina A, witaminy C, B1, i P,
związki żelazo, miedź i fosfor
Działanie
i zastosowanie: napar z liści działa przeciwkaszlowo, można w nim
także myć włosy, wzmocni się je przez to, poza tym zapobieże
wypadaniu, rozdwajaniu się i łupieżowi; spożywanie dużych ilości
świeżych, dojrzałych owoców, do 1,5 kg dziennie, zalecane jest
osobom otyłym i ze złą przemianą materii, świeży sok owocowy
zmieszany pół na pół z wodą może służyć do płukania gardła
i dziąseł przy owrzodzeniach, stanach zapalnych i w anginie.
Inne
gatunki:
Agrest
ogrodowy – mieszaniec różnych dzikich gatunków
Grossularia
cynosbati – dziki gatunek amerykański, działanie i
zastosowanie takie samo jak Grossularia reclinata
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.