Lycium
– Kolcowój, goji
Lycium
halmifolium, syn.: Lycium chinense, Lycium barbarum – Kolcowój
szkarłatny – kolcowój chiński, „goji” to krzew z
rodziny psiankowatych. Kolcowój rośnie szybko, osiągając 2,5–3
metry wysokości. Jego pędy o srebrzystoszarej korze z brązowym
odcieniem łukowato wyginają się ku ziemi. Pokryte są licznymi
ostrymi kolcami. Liście kolcowoju są drobne, ciemnozielone z
wierzchu, od spodu jaśniejsze, sztywne, lecz nie skórzaste, o
niezbyt przyjemnym choć słabym zapachu. W kątach liści pojawiają
się kwiaty (jeden do trzech) o barwie różowopurpurowej lub
żółtobrązowej (rzadziej) – obydwa ich rodzaje na tej samej
rodzinie.
Po
przekwitnięciu zawiązują się owoce. Są to podłużne jagody o
żywoczerwonej barwie (bardzo rzadko trafiają się jagody żółte).
W środku znajduje się soczysty miąższ i nasiona.
Występowanie:
Ojczyzną kolcowoju są Chiny, skąd został przeniesiony na wybrzeża
śródziemnomorskie Azji Mniejszej i Afryki Północnej. Na Półwysep
Iberyjski roślina trafiła wraz z Murami i rychło doczekała się
uznania jako krzew doskonale nadający się tworzenia nieformowanych
żywopłotów, bądź do obsadzania trudno dostępnych skarb i
zboczy, na których tworzy malownicze kępy.
Surowiec:
owoce, kora korzeni.
Zawartość:
Kolcowój zawiera substancje o zdecydowanie toksycznym działaniu: są
to alkaloidy tropanowe (najwięcej atropiny) i cyjanowodór, ponadto
cukry, kwasy organiczne i sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Kolcowój uważany jest za trujący. Ale przecież
medycyna chińska i tybetańska dla tej rośliny znalazła
zastosowanie lecznicze. Całkowicie dojrzałe jagody po zbiorze
należy wysuszyć (w temperaturze 40–45°C, w piekarniku) i jedną
ich część zalać trzema częściami (licząc w stosunku wagowym)
spirytusu. Owoce maceruje się w alkoholu przez 4–6 tygodni w
miejscu ciepłym i słonecznym, w szczelnie zamkniętym naczyniu, a
potem nalewkę zlewa się i przechowuje w dobrze zamkniętych
buteleczkach.
Nalewka
ma działanie ogólnie wzmacniające, pobudzające siły obronne
organizmu, obniża ciśnienie krwi, ponadto pozytywnie oddziałują
na układy nerwowy i sercowo–naczyniowy. Ponieważ przejawia
działanie toksyczne, musimy ściśle przestrzegać dawkowania, aby
nie ulec zatruciu, a leczenie nią przeprowadzać wyłącznie za
zgodą lekarza. Kuracja winna być podzielona na trzy etapy
2–tygodniowe, z których każdy musi być podzielony 1–tygodniowym
okresem przerwy. Podczas kuracji zażywamy 3 razy dziennie po 10
kropli nalewki na 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody.
Surowiec
leczniczy stanowi także kora korzeni kolcowoju. Wyciągi z owoców i
kory korzeni obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu we krwi,
a dobroczynnie oddziałują na nerki i wątrobę. Zalecane są też
we wtórnej impotencji, krwotokach wewnętrznych, astmie i gruźlicy
płuc.
Inne
gatunki:
Lycium
fremontii – działanie nieco zbliżone do kolcowoju
szkarłatnego.
Lycium
pallidum – działanie nieco zbliżone do kolcowoju
szkarłatnego.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: