czwartek, 27 września 2018

Lycium – Kolcowój, goji

Lycium – Kolcowój, goji

Lycium halmifolium, syn.: Lycium chinense, Lycium barbarum – Kolcowój szkarłatny – kolcowój chiński, „goji” to krzew z rodziny psiankowatych. Kolcowój rośnie szybko, osiągając 2,5–3 metry wysokości. Jego pędy o srebrzystoszarej korze z brązowym odcieniem łukowato wyginają się ku ziemi. Pokryte są licznymi ostrymi kolcami. Liście kolcowoju są drobne, ciemnozielone z wierzchu, od spodu jaśniejsze, sztywne, lecz nie skórzaste, o niezbyt przyjemnym choć słabym zapachu. W kątach liści pojawiają się kwiaty (jeden do trzech) o barwie różowopurpurowej lub żółtobrązowej (rzadziej) – obydwa ich rodzaje na tej samej rodzinie.
Po przekwitnięciu zawiązują się owoce. Są to podłużne jagody o żywoczerwonej barwie (bardzo rzadko trafiają się jagody żółte). W środku znajduje się soczysty miąższ i nasiona.
Występowanie: Ojczyzną kolcowoju są Chiny, skąd został przeniesiony na wybrzeża śródziemnomorskie Azji Mniejszej i Afryki Północnej. Na Półwysep Iberyjski roślina trafiła wraz z Murami i rychło doczekała się uznania jako krzew doskonale nadający się tworzenia nieformowanych żywopłotów, bądź do obsadzania trudno dostępnych skarb i zboczy, na których tworzy malownicze kępy.
Surowiec: owoce, kora korzeni.
Zawartość: Kolcowój zawiera substancje o zdecydowanie toksycznym działaniu: są to alkaloidy tropanowe (najwięcej atropiny) i cyjanowodór, ponadto cukry, kwasy organiczne i sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Kolcowój uważany jest za trujący. Ale przecież medycyna chińska i tybetańska dla tej rośliny znalazła zastosowanie lecznicze. Całkowicie dojrzałe jagody po zbiorze należy wysuszyć (w temperaturze 40–45°C, w piekarniku) i jedną ich część zalać trzema częściami (licząc w stosunku wagowym) spirytusu. Owoce maceruje się w alkoholu przez 4–6 tygodni w miejscu ciepłym i słonecznym, w szczelnie zamkniętym naczyniu, a potem nalewkę zlewa się i przechowuje w dobrze zamkniętych buteleczkach.
Nalewka ma działanie ogólnie wzmacniające, pobudzające siły obronne organizmu, obniża ciśnienie krwi, ponadto pozytywnie oddziałują na układy nerwowy i sercowo–naczyniowy. Ponieważ przejawia działanie toksyczne, musimy ściśle przestrzegać dawkowania, aby nie ulec zatruciu, a leczenie nią przeprowadzać wyłącznie za zgodą lekarza. Kuracja winna być podzielona na trzy etapy 2–tygodniowe, z których każdy musi być podzielony 1–tygodniowym okresem przerwy. Podczas kuracji zażywamy 3 razy dziennie po 10 kropli nalewki na 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody.
Surowiec leczniczy stanowi także kora korzeni kolcowoju. Wyciągi z owoców i kory korzeni obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu we krwi, a dobroczynnie oddziałują na nerki i wątrobę. Zalecane są też we wtórnej impotencji, krwotokach wewnętrznych, astmie i gruźlicy płuc.

Inne gatunki:

Lycium fremontii – działanie nieco zbliżone do kolcowoju szkarłatnego.


Lycium pallidum – działanie nieco zbliżone do kolcowoju szkarłatnego.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
L