Myrystica
– Muszkatołowiec
Myrystica
fragrans – muszkatołowiec korzenny, muszkatowiec korzenny,
muszkatowe drzewo, muszkatołowe drzewo, muszkat, muszkatowiec,
to drzewo osiągające nie mniej niż 10 m wysokości. Liście ma
dość okazałe, z kształtu podługowatoeliptyczne, całobrzegie,
sztywne, skórzaste, zaostrzone i wiecznie zielone. Jako roślina
dwupienna na jednych drzewach wytwarza wyłącznie kwiaty męskie (i
te nie dają owoców), na innych zaś wyłącznie żeńskie, które
po zapyleniu wiążą się w spore, wielkości małej brzoskwini,
mięsiste owoce, zawierające w swym wnętrzu jedno nieregularne
kuliste nasienie, otoczone czerwoną, lub czerwonolila osnówką.
Występowanie:
południowo–wchodnia Azja.
Surowiec:
nasienie, osnówka nasienne.
Zawartość:
m.in. tłuszcz (w skład którego wchodzi mirystna), cukry skrobia,
pektyny, barwniki oraz olejek lotny, z którego wyodrębnić można:
pinen, kempfen i mirystycynę, limonen, p–cymen, linalol, borneol,
terpineol, geraniol.
Działanie
i zastosowanie: Osnówka zdjęta z nasienia używana jest jako bardzo
cenna przyprawa kulinarna. Zresztą i samo nasienie potocznie zwane
gałką muszkatołową – to także od prawieków ceniona doskonała
przyprawa. Charakteryzuje się ona bardzo specyficznym (choć niezbyt
silnym) aromatem. Gałką muszkatołową można przyprawiać przede
wszystkim zupy (głównie pomidorową, jarzynową i prozaiczną
kartoflankę), flaki, wszelkie rodzaje mięs, smażone ryby, potrawy
z jaj, grzybów, a także niektóre gatunki ciast.
Nas
przecież interesować będzie zgoła co innego: mianowicie lecznicze
działanie gałki muszkatołowej. Otóż jest ona cenionym lekiem
działającym w obrębie przewodu pokarmowego.
I
tak: nadzwyczaj korzystnie wpływa na przebieg procesów trawiennych,
ułatwia przyswajanie składników pokarmowych zawartych we
pożywieniu, obniża – i to w znacznym stopniu – podwyższoną
kwasowość soków trawiennych. Wreszcie pobudza apetyt, łagodzi, a
systematycznie zażywana, wręcz znosi wzdęcia, usuwa przykry zapach
pochodzący z żołądka, lekko pobudza, podnosi, podnosi sprawność
fizyczną i umysłową. Leczy biegunkę, czerwonkę, niestrawność i
kolkę jelitową. Działa przeciwskurczowo na mięśnie gładkie
przewodu pokarmowego. Zewnętrznie stosuje się ją w bólu zębów
(do płukania jamy ustnej), bólach reumatycznych (wywarem przemywa
się obolałe miejsca). Ze względu na zawartość mirystycyny,
kobiety w okresie menstruacji i ciąży nie powinny nadużywać gałki
muszkatołowej jako przyprawy, powoduje ona bowiem przekrwienie
narządów miednicy małej i może nawet – w skrajnych przypadkach
– doprowadzić do poronienia.
Najlepsza
i najprostsza w użyciu będzie nalewka skomponowana z trzech
składników. A oto jak ją przygotowujemy:
Oddzielnie
– mielemy w zwykłym młynku do kawy silnie rozkruszoną gałkę
muszkatołową i osobno wysuszony kwiat dziurawca pospolitego.
Następnie mieszamy, biorąc po 1 płaskiej łyżeczce do herbaty:
proszku z dziurawca, proszku z gałki muszkatołowej i proszku z
kurkumy, zwanej także ostryżem długim. Składniki mieszamy,
wsypujemy do słoika typu twist–off i zalewamy 100 g spirytusu.
Słoik
mocno zakręcamy i ustawiamy go w miejscu ciepłym i słonecznym na
okres 4 tygodni. Potem alkohol, który „przeszedł” składnikami
leczniczymi z ziół, przecedzamy bardzo dokładnie przez bibułę
filtracyjną i czysty płyn mieszamy z 1/4 litra czystej, co najmniej
40 ° wódki. Butelkę szczelnie zamykamy.
W
celach leczniczych po 1 łyżeczce do herbaty tej nalewki wypijamy 3
razy dziennie. Nalewkę zażywamy zawsze przed śniadaniem na czczo,
potem przed obiadem i kolacją. Ta sama nalewka może być także
pomocniczo stosowana w depresji.
Inne
gatunki:
Myristica
argentea – Muszkatołowiec makasarski – pochodzący z Nowej
Gwinei – również dostarcza gałki muszkatołowej (tyle że o
wiele gorszej jakościowo) – działanie i zastosowanie takie samo
jak muszkatołowiec korzenny.
Myristica
malabarica – Muszkatołowiec malabarski – pochodzący z
wybrzeża malabarskiego w Indiach – również dostarcza gałki
muszkatołowej (tyle że o wiele gorszej jakościowo) – działanie
i zastosowanie takie samo jak muszkatołowiec korzenny.
Myristica
succedanea – Muszkatołowiec molucki – pochodzący z Moluków
– również dostarcza gałki muszkatołowej (tyle że o wiele
gorszej jakościowo) – działanie i zastosowanie takie samo jak
muszkatołowiec korzenny.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: