poniedziałek, 1 października 2018

Opuntia – Opuncja

Opuntia – Opuncja

Opuntia ficus – indica – Opuncja figa indyjska jest rośliną krzewiastą, osiągającą do 5 metrów wysokości. Jest to typowy sukulent o spłaszczonych pędach, gęsto pokrytych cierniami. Kwiaty ma duże (do 10 cm średnicy), żółte, a owocem jest kolczasta jagoda barwy białej, czerwonej lub żółtej, jadalna i dość smaczna.
Występowanie: pochodzi prawdopodobnie z Meksyku.
Surowiec: owoce, młode pędy.
Zawartość: białko, witamina C, prowitamina A, nieco tłuszczu, sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Ponieważ owoce opuncji zawierające niewielkie ilości białka oraz tłuszczu, a więc są pożywne, ich spożywanie można zlecać osobom wycieńczonym fizycznie i rekonwalescentom po przebytych ciężkich chorobach. Takie samo znaczenie mają również pędy opuncji, które po pozbawieniu ich kolców można wykorzystywać na jarzynę

Inne gatunki:

Opuntia erinacea – zastosowanie zbliżone do opuncji figi indyjskiej.

Opuntia monacantha – Opuncja jednokolcowa rodzi czerwone gruszkowate owoce – zastosowanie zbliżone do opuncji figi indyjskiej.

Opuntia phaeacantha – zastosowanie zbliżone do opuncji figi indyjskiej.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
O