Opuntia
– Opuncja
Opuntia
ficus – indica – Opuncja figa indyjska jest rośliną
krzewiastą, osiągającą do 5 metrów wysokości. Jest to typowy
sukulent o spłaszczonych pędach, gęsto pokrytych cierniami. Kwiaty
ma duże (do 10 cm średnicy), żółte, a owocem jest kolczasta
jagoda barwy białej, czerwonej lub żółtej, jadalna i dość
smaczna.
Występowanie:
pochodzi prawdopodobnie z Meksyku.
Surowiec:
owoce, młode pędy.
Zawartość:
białko, witamina C, prowitamina A, nieco tłuszczu, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Ponieważ owoce opuncji zawierające niewielkie
ilości białka oraz tłuszczu, a więc są pożywne, ich spożywanie
można zlecać osobom wycieńczonym fizycznie i rekonwalescentom po
przebytych ciężkich chorobach. Takie samo znaczenie mają również
pędy opuncji, które po pozbawieniu ich kolców można wykorzystywać
na jarzynę
Inne
gatunki:
Opuntia
erinacea – zastosowanie zbliżone do opuncji figi indyjskiej.
Opuntia
monacantha – Opuncja jednokolcowa rodzi czerwone gruszkowate
owoce – zastosowanie zbliżone do opuncji figi indyjskiej.
Opuntia
phaeacantha – zastosowanie zbliżone do opuncji figi
indyjskiej.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: