środa, 3 października 2018

Theobroma – Kakaowiec

Theobroma – Kakaowiec

Theobroma cacao – Kakaowiec właściwy to wiecznie zielone tropikalne drzewo osiągające wysokość 10–15 metrów. Korę ma cienką, jasnobrązową. Liście zaś okazałe, jajowatolancetowate. Kwiaty zaś drobne, delikatne, żółte czerwono prążkowane wyrastające w pęczkach wprost z pnia i grubych konarów (zjawisko takie nazywa się kauliflorią). Po przekwitnięciu wiążą się z nich owoce typu jagody. Są one dość duże, 30 cm długie, o średnicy 10–12 cm. W ich wnętrzu znajduje się biały, bądź białoróżowy słodki miąższ, a w nim tkwią okazałe nasiona.
Występowanie: Ameryka Południowa, w uprawie także w innych rejonach świata.
Surowiec: owoce.
Zawartość: m.in. kwasy organiczne, skrobia białka, garbniki, tłuszcze, kofeina i teobromina.
Działanie i zastosowanie: Największe znaczenie ma teobromina, służy ona bowiem do pobudzania pracy serca, rozszerzenia naczyń wieńcowych i pobudzania czynności oskrzeli. Jest to również środek moczopędny, obniżający nieco ciśnienie krwi.
Proszek kakaowy zalecany jest w anginie i jako specyfik lekko moczopędny.
Tłuszcz pozyskiwany z nasion, tzw. masło kakaowe, jest doskonałym surowcem do produkcji maści, czopków, kremów itp., służących do pielęgnacji skóry.

Z nasion – po uprzednim odtłuszczeniu – produkowany jest jasnobrązowy proszek, znany nam wszystkim jako kakao. Jest to popularna i bardzo smaczna używka, służąca do przygotowywania aromatycznego, wybornego napoju, czekolady, likierów, ciast, „kakao z mlekiem”, które tak chętnie serwuje się dzieciom na śniadanie itp.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
T