Theobroma
– Kakaowiec
Theobroma
cacao – Kakaowiec właściwy to wiecznie zielone tropikalne
drzewo osiągające wysokość 10–15 metrów. Korę ma cienką,
jasnobrązową. Liście zaś okazałe, jajowatolancetowate. Kwiaty
zaś drobne, delikatne, żółte czerwono prążkowane wyrastające w
pęczkach wprost z pnia i grubych konarów (zjawisko takie nazywa się
kauliflorią). Po przekwitnięciu wiążą się z nich owoce typu
jagody. Są one dość duże, 30 cm długie, o średnicy 10–12 cm.
W ich wnętrzu znajduje się biały, bądź białoróżowy słodki
miąższ, a w nim tkwią okazałe nasiona.
Występowanie:
Ameryka Południowa, w uprawie także w innych rejonach świata.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
m.in. kwasy organiczne, skrobia białka, garbniki, tłuszcze, kofeina
i teobromina.
Działanie
i zastosowanie: Największe znaczenie ma teobromina, służy ona
bowiem do pobudzania pracy serca, rozszerzenia naczyń wieńcowych i
pobudzania czynności oskrzeli. Jest to również środek moczopędny,
obniżający nieco ciśnienie krwi.
Proszek
kakaowy zalecany jest w anginie i jako specyfik lekko moczopędny.
Tłuszcz
pozyskiwany z nasion, tzw. masło kakaowe, jest doskonałym surowcem
do produkcji maści, czopków, kremów itp., służących do
pielęgnacji skóry.
Z
nasion – po uprzednim odtłuszczeniu – produkowany jest
jasnobrązowy proszek, znany nam wszystkim jako kakao. Jest to
popularna i bardzo smaczna używka, służąca do przygotowywania
aromatycznego, wybornego napoju, czekolady, likierów, ciast, „kakao
z mlekiem”, które tak chętnie serwuje się dzieciom na śniadanie
itp.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: