Tricholma
– Gąska
Tricholma
portentosum – Gąska niekształtna to grzyb podstawczak. Jego
owocnik jest kapeluszowy, o białym trzonie Kapelusz może dorastać
do 12 (czasem więcej) średnicy. Barwę ma szarą do ciemnoszarej, a
nawet szaroczarną. Hymenofor ma blaszkowaty (jak u wszystkich
bedłek).
Występowanie:
Jest to nasz rodzimy grzyb, chociaż występujący i w innych
rejonach kuli ziemskiej. Jak się można bez trudu domyślić ten
grzyb jest jadalny i smaczny.
Surowiec:
owocniki.
Zawartość:
prowitamina A, witaminy z grupy B, D, PP, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Grzyb nie posiada właściwości leczniczych, a
wyłącznie dietetyczne, kulinarne, i przyprawowe. Dodaje się go do
zup, sosów a nawet bigosu. Wolno go bez ograniczeń spożywać w
dietach odchudzających, pod warunkiem, że nie będzie smażony,
albo duszony na tłuszczu.
Inne
gatunki:
Tricholma
terrum – Gąska ziemista jest to grzyb bardzo podobny do gąski
niekształtnej i tak samo wykorzystuje się go jak wcześniej
opisanego. Ze względu na to, że można go suszyć i mielić, a
zmielonego dodawać do zup, sosów, kapusty, czy bigosu.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: