Anthyllis
– Przelot
Anthyllis
vulneraria – Przelot pospolity, zwany także przelotem uprawnym
to pospolita bylina.Organ trwały rośliny stanowi korzeń palowy. Z
niego to wyrasta część nadziemna – odziomkowe
nieparzystopierzaste liście i Łodygi kwiatowe, zwieńczone żółtymi
drobnymi kwiatuszkami skupionymi w gęste główki. Owocem jest
strąk.
Występowanie:
ród swój wiedzie z dość dużego obszaru – od Europy Środkowej
po Afrykę Północną.
Surowiec:
kwiaty.
Zawartość:
flawonoidy, glikozydy, kumaryny, żywice, garbniki.
Działanie
i zastosowanie: Surowiec zielarski stanowią główki kwiatowe o
działaniu łagodnie przeczyszczającym, ściągającym i
przeciwzapalnym.
Wywar
z kwiatów (1 łyżkę stołową rozdrobnionego suszu zalać 1
szklanką wody, doprowadzić do zawrzenia i od tego momentu gotować
pod przykryciem przez około 7 minut, następnie zaś przecedzić i w
razie potrzeby pić 2–3 razy dziennie po 1/2 szklanki) zalecany
jest jako środek regulujący procesy trawienne, korzystnie
wpływający na przemianę materii i przeciwdziałający uporczywym
zaparciom.
Ten
sam odwar stosowany zewnętrznie może służyć do przemywania
trudno gojących się, zainfekowanych ran.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.