piątek, 7 września 2018

Anthyllis – Przelot

Anthyllis – Przelot


Anthyllis vulneraria – Przelot pospolity, zwany także przelotem uprawnym to pospolita bylina.Organ trwały rośliny stanowi korzeń palowy. Z niego to wyrasta część nadziemna – odziomkowe nieparzystopierzaste liście i Łodygi kwiatowe, zwieńczone żółtymi drobnymi kwiatuszkami skupionymi w gęste główki. Owocem jest strąk.
Występowanie: ród swój wiedzie z dość dużego obszaru – od Europy Środkowej po Afrykę Północną.
Surowiec: kwiaty.
Zawartość: flawonoidy, glikozydy, kumaryny, żywice, garbniki.
Działanie i zastosowanie: Surowiec zielarski stanowią główki kwiatowe o działaniu łagodnie przeczyszczającym, ściągającym i przeciwzapalnym.
Wywar z kwiatów (1 łyżkę stołową rozdrobnionego suszu zalać 1 szklanką wody, doprowadzić do zawrzenia i od tego momentu gotować pod przykryciem przez około 7 minut, następnie zaś przecedzić i w razie potrzeby pić 2–3 razy dziennie po 1/2 szklanki) zalecany jest jako środek regulujący procesy trawienne, korzystnie wpływający na przemianę materii i przeciwdziałający uporczywym zaparciom.
Ten sam odwar stosowany zewnętrznie może służyć do przemywania trudno gojących się, zainfekowanych ran.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
A