piątek, 7 września 2018

Antidesma – Antydesma

Antidesma – Antydesma


Antidesma sylvestre – Antydesma wawrzynolistna to okazałe drzewo dorastające do 25–35 metrów wysokości. Liście ma z kształtu podługowato jajowate, bardzo okazałe. Kwiaty natomiast niepozorne, zebrane w szczytowe kwiatostany. Owocami są czerwone pestkowce, które można spożywać na surowo, lub przerabiać na rozmaite przetwory.
Występowanie: Antydesma ród swój wiedzie ze Wschodu – od Indii, Chin, Malezję, po Australię.
Surowiec: owoce.
Zawartość: pektyny (mało), cukry, sporo kwasów organicznych, prowitamina A, witaminy z grupy B, witamina C i P, a prócz tego sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Owoce omawianej rośliny maja przede wszystkim znaczenie dietetyczne, chociaż także niewielkie lecznicze.
Owoce można stosować (wyłącznie pomocniczo) w schorzeniach wątroby. Dalej – w zaburzeniach żołądkowo–jelitowych spowodowanych niestrawnością i przy słabym wydzielaniu soków trawiennych. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie powinno się jeść owoców i pić soku wyciśniętego z nich, jeśli cierpi się na przewlekły nieżyt żołądka i jelit, oraz na nadkwaśność i chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.
Ponieważ sok owoców antydesmy zawiera pewną ilość witaminy C, ma również znaczenie w leczeniu szkorbutu. Natomiast jego działanie przeciwzapalne i likwidujące obrzęki sprawia, iż można go przykładać na miejsca stłuczone, otarte, opuchnięte, a także na zropiałe krosty, i leczyć nim trądzik młodzieńczy.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
A