Antidesma
– Antydesma
Antidesma
sylvestre – Antydesma wawrzynolistna to okazałe drzewo
dorastające do 25–35 metrów wysokości. Liście ma z kształtu
podługowato jajowate, bardzo okazałe. Kwiaty natomiast niepozorne,
zebrane w szczytowe kwiatostany. Owocami są czerwone pestkowce,
które można spożywać na surowo, lub przerabiać na rozmaite
przetwory.
Występowanie:
Antydesma ród swój wiedzie ze Wschodu – od Indii, Chin, Malezję,
po Australię.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
pektyny (mało), cukry, sporo kwasów organicznych, prowitamina A,
witaminy z grupy B, witamina C i P, a prócz tego sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Owoce omawianej rośliny maja przede wszystkim
znaczenie dietetyczne, chociaż także niewielkie lecznicze.
Owoce
można stosować (wyłącznie pomocniczo) w schorzeniach wątroby.
Dalej – w zaburzeniach żołądkowo–jelitowych spowodowanych
niestrawnością i przy słabym wydzielaniu soków trawiennych.
Trzeba jednak zaznaczyć, że nie powinno się jeść owoców i pić
soku wyciśniętego z nich, jeśli cierpi się na przewlekły nieżyt
żołądka i jelit, oraz na nadkwaśność i chorobę wrzodową
żołądka i dwunastnicy.
Ponieważ
sok owoców antydesmy zawiera pewną ilość witaminy C, ma również
znaczenie w leczeniu szkorbutu. Natomiast jego działanie
przeciwzapalne i likwidujące obrzęki sprawia, iż można go
przykładać na miejsca stłuczone, otarte, opuchnięte, a także na
zropiałe krosty, i leczyć nim trądzik młodzieńczy.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.