Arachis
– Orzacha
Arachis
hypogaea – Orzacha jadalna, zwana również orzechem ziemnym
jest rośliną roczną, dorastającą do 60 cm wysokości. Liście ma
złożone z czterech owalnych listków, umieszczonych na wspólnym
ogonku. Kwitnie żółto. Po zawiązaniu owoców, szypułki na
których są owoce umieszczone, wydłużają się ku ziemi,
zagłębiając w niej z czasem, gdyż wytworzone strąki mogą
dojrzewać wyłącznie skryte w ziemi na głębokości od 5 do 10 cm.
Występowanie:
Ojczyzną orzecha ziemnego jest Brazylia.
Surowiec:
owoce (orzeszki).
Zawartość:
nieschnący olej, białka, cukry, witaminy B1, E i saponiny.
Działanie
i zastosowanie: Nasiona, czyli tak zwane „orzeszki arachidowe”,
są jadane jako świeże, ale także po poddaniu przeróbce – po
uprażeniu, nasoleniu bądź scukrzeniu (kandyzowaniu). Same nasiona
posiadają znaczenie wyłącznie dietetyczne, natomiast niewielkie
działanie lecznicze przejawia pozyskiwany z nich olej arachidowy,
który można pomocniczo stosować w leczeniu skazy krwotocznej u
dzieci.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.