Areca
– Areka
Areca
katechu – Palma arekowa, pospolicie zwana palmą pinang to
okazałe, bo dorastające do 20–30 metrów wysokości drzewo.
Koronę ma złożoną z maksymalnie 9 pierzastych liści. Jest
rośliną rozdzielnopłciową. Kwiatostany żeńskie są bardzo
okazałe, męskie niewielkie. Owoc to duży pestkowiec większy od
owoców kiwi, o barwie oranżowożółtej.
Występowanie:
Ojczyzną tej rośliny jest Azja Południowo–Wschodnia, Madagaskar,
wschodnia część Afryki, Jawa i Sumatra.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
W owocach znajdują się m. in.: alkaloidy (arekolina, arekaina,
guaracyna), dalej – garbniki, czerwony barwnik zwany czerwienią
arekową. Arekolina zbliżona jest swoją budową do nikotyny
(porównaj rozdział Nicotiana – Tytoń) i z tego powodu od areki
można się uzależnić.
Działanie
i zastosowanie: Niewielkie ilości orzechów arekowych razem z wapnem
palonym dodaje się pieprzu żuwnego, bardzo popularnej używki
zwanej betelem, którą tak jak papierosy u nas, wykorzystuje się w
południowo–wschodniej Azji.
Znaczenie
lecznicze orzechów palmy arekowej nie jest zbyt wielkie. Zapobiegają
one próchnicy zębów i paradentozie, prócz tego znajdują
zastosowanie w leczeniu malarii, czerwonki, robaczycy. Są środkiem
przeczyszczającym, łagodzącym uczucie głodu i zmęczenia, ogólnie
wzmacniającym i lekko pobudzającym.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.