Arenga
– Arenga
Arenga
pinnata – Arenga pierzasta, nosząca także inną – popularną
– nazwę: palma cukrowa to drzewo dorastające do 20 metrów
wysokości. Liście – długie na 5 metrów skupione są na szczycie
kłodziny. Są one nieparzystopierzaste, złożone z klinowatych
listków. Kwiatostany omawianej rośliny są rozdzielnopłciowe,
ogromne (do 1,5 m. długości). Kwiaty żeńskie wiążą dość
okazałe jagody, które są jadalne.
Występowanie:
ojczyzną arengi jest bardzo obszerne terytorium, zaczynające się w
Indiach, a kończące w Malezji.
Surowiec:
mączka wydobywana z kłodziny i sok pozyskiwany z kwiatostanów.
Zawartość:
skrobia, cukry.
Działanie
i zastosowanie: Arenga pierzasta dostarcza przede wszystkim
(wydobywanej z kłodziny) mączki sago. Ma ona działanie wybitnie
dietetyczne i dlatego powinni jej – zamiast mąk pozyskiwanych z
ziarniaków traw (zboża to też trawy!) – używać ludzie otyli,
którzy chcą się odchudzić.
Sok
pozyskiwany z męskich kwiatostanów dostarcza cukru, a może też
być przetworzony na wino palmowe.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.