piątek, 7 września 2018

Arenga – Arenga

Arenga – Arenga


Arenga pinnata – Arenga pierzasta, nosząca także inną – popularną – nazwę: palma cukrowa to drzewo dorastające do 20 metrów wysokości. Liście – długie na 5 metrów skupione są na szczycie kłodziny. Są one nieparzystopierzaste, złożone z klinowatych listków. Kwiatostany omawianej rośliny są rozdzielnopłciowe, ogromne (do 1,5 m. długości). Kwiaty żeńskie wiążą dość okazałe jagody, które są jadalne.
Występowanie: ojczyzną arengi jest bardzo obszerne terytorium, zaczynające się w Indiach, a kończące w Malezji.
Surowiec: mączka wydobywana z kłodziny i sok pozyskiwany z kwiatostanów.
Zawartość: skrobia, cukry.
Działanie i zastosowanie: Arenga pierzasta dostarcza przede wszystkim (wydobywanej z kłodziny) mączki sago. Ma ona działanie wybitnie dietetyczne i dlatego powinni jej – zamiast mąk pozyskiwanych z ziarniaków traw (zboża to też trawy!) – używać ludzie otyli, którzy chcą się odchudzić.
Sok pozyskiwany z męskich kwiatostanów dostarcza cukru, a może też być przetworzony na wino palmowe.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
A