Artocarpus
– Chlebowiec
Artocarpus
communis – Drzewo chlebowe, chlebowiec liście ma okazałe
podługowatojajowate, wcinane. Jest to roślina rozdzielnopłciowa, o
kwiatach męskich typu kotkowatego i żeńskich główkowatych
zebranych w kuliste kwiatostany. Owoce ma duże kuliste bądź
podługowatokuliste, ważące do 2 kilogramów, o skórce zielonej,
zaś miąższu żółtawym albo złocistym.
Występowanie:
Ojczyzną omawianej rośliny jest Polinezja, Melanezja, Moluki i Nowa
Gwinea (obecnie uprawia się ją wszędzie tam, gdzie służy jej
klimat i gleba).
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
W nasionach znajdują się m.in.: olej tłusty, witaminy z grupy B,
witamina E. W miąższu natomiast najwięcej jest skrobi, cukry
proste i prowitaminę A.
Działanie
i zastosowanie: owoce mają jadalny miąższ (spożywa się je na
surowo albo pieczone lub gotowane). Tak samo jadalne są (po
uprażeniu) nasiona znajdujące się w miąższu owoców. Tak miąższ,
jak i nasiona posiadają przede wszystkim znaczenie dietetyczne i
niewielkie lecznicze. Miąższ ma wyłącznie znaczenie dietetyczne,
natomiast olej pozyskany z nasion jest bardzo cennym środkiem
przeciwmiażdżycowym.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.