piątek, 7 września 2018

Artocarpus – Chlebowiec

Artocarpus – Chlebowiec


Artocarpus communis – Drzewo chlebowe, chlebowiec liście ma okazałe podługowatojajowate, wcinane. Jest to roślina rozdzielnopłciowa, o kwiatach męskich typu kotkowatego i żeńskich główkowatych zebranych w kuliste kwiatostany. Owoce ma duże kuliste bądź podługowatokuliste, ważące do 2 kilogramów, o skórce zielonej, zaś miąższu żółtawym albo złocistym.
Występowanie: Ojczyzną omawianej rośliny jest Polinezja, Melanezja, Moluki i Nowa Gwinea (obecnie uprawia się ją wszędzie tam, gdzie służy jej klimat i gleba).
Surowiec: owoce.
Zawartość: W nasionach znajdują się m.in.: olej tłusty, witaminy z grupy B, witamina E. W miąższu natomiast najwięcej jest skrobi, cukry proste i prowitaminę A.
Działanie i zastosowanie: owoce mają jadalny miąższ (spożywa się je na surowo albo pieczone lub gotowane). Tak samo jadalne są (po uprażeniu) nasiona znajdujące się w miąższu owoców. Tak miąższ, jak i nasiona posiadają przede wszystkim znaczenie dietetyczne i niewielkie lecznicze. Miąższ ma wyłącznie znaczenie dietetyczne, natomiast olej pozyskany z nasion jest bardzo cennym środkiem przeciwmiażdżycowym.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
A