Averrhoa
– Oskomian
Averrhoa
carambola – Oskomian pospolity – karambola – ketmia piżmowa
z rodziny szczawikowatych to nieduże drzewko 5–7 m wysokie, o
liściach nieparzystopierzastych. Niewielkie czerwone kwiatki zebrane
są w groniaste kwiatostany. Po przekwitnięciu zawiązują się
żółte owoce typu jagody. Są one kwaskowate lub słodkie (w
zależności od odmiany) o zapachu jaśminu.
Występowanie:
ród swój wiedzie z Malezji; powszechnie jest uprawiana w tropikach,
wszędzie tam, gdzie sprzyjają jej warunki klimatyczne i glebowe.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
kwasy organiczne, witamina C, prowitamina A, wapń, magnez i fosfor.
Działanie
i zastosowanie: Owoce mają przede wszystkim znaczenie dietetyczne,
ale prócz tego ich spożywanie wskazane jest przy niedokwaśności i
w niestrawności spowodowanej nadmiernym spożyciem ciężkostrawnych
potraw.
Inne
gatunki:
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.