piątek, 7 września 2018

Averrhoa – Oskomian

Averrhoa – Oskomian


Averrhoa carambola – Oskomian pospolity – karambola – ketmia piżmowa z rodziny szczawikowatych to nieduże drzewko 5–7 m wysokie, o liściach nieparzystopierzastych. Niewielkie czerwone kwiatki zebrane są w groniaste kwiatostany. Po przekwitnięciu zawiązują się żółte owoce typu jagody. Są one kwaskowate lub słodkie (w zależności od odmiany) o zapachu jaśminu.
Występowanie: ród swój wiedzie z Malezji; powszechnie jest uprawiana w tropikach, wszędzie tam, gdzie sprzyjają jej warunki klimatyczne i glebowe.
Surowiec: owoce.
Zawartość: kwasy organiczne, witamina C, prowitamina A, wapń, magnez i fosfor.
Działanie i zastosowanie: Owoce mają przede wszystkim znaczenie dietetyczne, ale prócz tego ich spożywanie wskazane jest przy niedokwaśności i w niestrawności spowodowanej nadmiernym spożyciem ciężkostrawnych potraw.

Inne gatunki:

Averrhoa bilimbi – Ketmia bilimbi to spokrewnione z karambolą drzewo. Rodzi ono owoce dłuższe niż owoce karamboli i nie żółte, lecz zielone, poza tym ich znaczenie deserowe i dietetyczne, jak również niewielkie lecznicze jest takie samo jak karamboli.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
A