poniedziałek, 10 września 2018

Bambusae – Bambusy

Bambusae – Bambusy


Bambusae – Bambusy to niezwykle długowieczne trawy (niektóre z gatunków dożywają do 100 lat). Źdźbło bambusów jest twarde, zdrewniałe, osiągające wysokość do 50–60 metrów. Lancetowate liście mogą mieć długość do pół metra. Bardzo ciekawy jest fakt, iż omawiane rośliny rosną nadzwyczaj szybko, nawet do 80 cm na dobę. Tworzą wiechowate kwiatostany, a owocami są – jak u wszystkich traw – ziarniaki. Prawie wszystkie bambusy zakwitają i wydają ziarno tylko raz w życiu, po upływie 60–100 lat.
Ile jest gatunków bambusów na świecie? Około 600! [zalicza się je zaś do około 50 rodzajów, zatem nie można mówić o bambusie jako jednym gatunku, ale raczej o bambusowych (Bambuseae), czyli plemieniu rodziny traw (wg.: prof. dr hab. Zbigniew Podbielkowski, Słownik roślin użytkowych, Warszawa 1985, s. 27)]
Występowanie: Ojczyzną bambusów są tropiki i subtropiki Południowo–Wschodniej Azji. Tam też występują w stanie naturalnym, jak też są i uprawiane. Oczywiście w dzisiejszych czasach zostały przeniesione przez człowieka i na inne kontynenty, więc spotkać je można poza Azją także w Afryce, Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej.
Surowiec: ziarniaki, pędy.
Zawartość: Kasza i mąka z ziarniaków bambusa zawiera m.in.: skrobię, sole mineralne i cukry; młode pędy zawierają cukry, witaminę C (niewiele), prowitaminę A, sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Młodziutkie pędy bambusowe mają zastosowanie kulinarne, spożywa się je jako jarzynę. Natomiast ziarno tej rośliny przerabia się na mąkę i kaszę.
Ugotowana (na kleik) kasza może być pomocniczo wykorzystana do leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych, dróg moczowych i nadciśnienia tętniczego.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
B