Bambusae
– Bambusy
Bambusae
– Bambusy to niezwykle długowieczne trawy (niektóre z
gatunków dożywają do 100 lat). Źdźbło bambusów jest twarde,
zdrewniałe, osiągające wysokość do 50–60 metrów. Lancetowate
liście mogą mieć długość do pół metra. Bardzo ciekawy jest
fakt, iż omawiane rośliny rosną nadzwyczaj szybko, nawet do 80 cm
na dobę. Tworzą wiechowate kwiatostany, a owocami są – jak u
wszystkich traw – ziarniaki. Prawie wszystkie bambusy zakwitają i
wydają ziarno tylko raz w życiu, po upływie 60–100 lat.
Ile
jest gatunków bambusów na świecie? Około 600! [zalicza się je
zaś do około 50 rodzajów, zatem nie można mówić o bambusie jako
jednym gatunku, ale raczej o bambusowych (Bambuseae), czyli plemieniu
rodziny traw (wg.: prof. dr hab. Zbigniew Podbielkowski, Słownik
roślin użytkowych, Warszawa 1985, s. 27)]
Występowanie:
Ojczyzną bambusów są tropiki i subtropiki Południowo–Wschodniej
Azji. Tam też występują w stanie naturalnym, jak też są i
uprawiane. Oczywiście w dzisiejszych czasach zostały przeniesione
przez człowieka i na inne kontynenty, więc spotkać je można poza
Azją także w Afryce, Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej.
Surowiec:
ziarniaki, pędy.
Zawartość:
Kasza i mąka z ziarniaków bambusa zawiera m.in.: skrobię, sole
mineralne i cukry; młode pędy zawierają cukry, witaminę C
(niewiele), prowitaminę A, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Młodziutkie pędy bambusowe mają zastosowanie
kulinarne, spożywa się je jako jarzynę. Natomiast ziarno tej
rośliny przerabia się na mąkę i kaszę.
Ugotowana
(na kleik) kasza może być pomocniczo wykorzystana do leczenia
stanów zapalnych dróg oddechowych, dróg moczowych i nadciśnienia
tętniczego.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.