Boletus
– Borowik
Boletus
edulis – Borowik szlachetny, zwany także prawdziwkiem to grzyb
zmienny, w związku z czym istnieje kilka jego odmian, różniących
się przede wszystkim barwą kapelusza, który może dorastać do
20–25 centymetrów średnicy. Trzon w zależności od wieku grzyba
ma różny kształt . Borowik pięknie pachnie i wspaniale smakuje.
Występowanie:
Jest to najlepszy z naszych krajowych grzybów jadalnych.
Surowiec:
owocniki.
Zawartość:
prowitamina A, witaminy z grupy B, D, PP, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Nie jest to grzyb leczniczy, a ma znaczenie wyłącznie
dietetyczne i przyprawowe mająca prócz tego szerokie zastosowanie
kulinarne. Można go bez ograniczeń spożywać w dietach
odchudzających, pod warunkiem, że nie będzie smażony, albo
duszony na tłuszczu.
Inne
gatunki:
Boletus
appendiculatus – Borowik brunatny to smaczny grzyb „rurkowy”,
o kapeluszu okrągłym, brązowawobrunatnym mającym średnicę do 15
centymetrów. Trzon zaś jest dość wysoki, bo dorasta do 12
centymetrów. Borowik brunatny ma bardzo szerokie zastosowanie w
kuchni, można zeń przyrządzać smakowite sosy, marynować w occie,
suszyć i mielić, a zmielony dodawać do kapusty, bigosu, zup, czy
tłustych sosów, jako doskonałą przyprawę, ponadto – jak
wszystkie grzyby – posiada znaczenie dietetyczne.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.