poniedziałek, 10 września 2018

Brassica – Kapusta

Brassica – Kapusta


Brassica oleraceae, syn.: Raphanus brassica, Napus oleracea – Kapusta warzywna to roślina roczna lub dwuletnia, której osiem gatunków (m. in.: kapusta głowiasta, kalafior, brokuł, jarmuż czy brukselka) wykorzystuje się w kuchni, dla celów kulinarnych, ale prócz tego posiadają one właściwości lecznicze.
Występowanie: Wszystkie kapusty to rośliny wywodzące się z basenu Morza Śródziemnego, atlantyckiego wybrzeża Europy i z Azji Południowo – Wschodniej, a więc z regionów o klimacie łagodnym, gdzie temperatura zbytnio się nie obniża.
Prawie wszystkie kapusty to rośliny wywodzące się z basenu Morza Śródziemnego, atlantyckiego wybrzeża Europy, wreszcie z Azji Południowo–Wschodniej, a więc rejonów o klimacie łagodnym, gdzie zimą temperatura zbytnio się nie obniża.
Kapusta do uprawy trafiła dość wcześnie, ale prawdziwą furorę zrobiła dopiero w czasach nowożytnych, kiedy to z prymitywnych gatunków drogą krzyżówek i selekcji wyhodowano wiele wartościowych odmian. Poza kalafiorem, brokułem, kapustą chińską i pekińską, wszystkie kapusty są roślinami dwuletnimi.
Surowiec: liście, sok.
Zawartość: witamina C (do 15mg%), sporo witamin z grupy B, witamina PP, witamina K, nieco cukrów, białka, związków siarki, fosforu, potasu, wapnia.
Działanie i zastosowanie: Nie sądzę, abym musiał podawać Czytelnikom przepisy na przygotowywanie potraw z kalafiora, brokuła, czy innych kapust, ponieważ chyba wszyscy wiedzą jakie mają zastosowanie kulinarne. Uważam wszakże, iż dość istotną rzeczą będzie informacja o właściwościach leczniczych kapust: Świeżo wyciśnięty sok z kapusty głowiastej, pekińskiej, albo kalafiora jest wskazany jako środek pomocniczy w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Prócz tego używa się go w nadkwaśności, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, nieżycie żołądka i cukrzycy.
Kapusta kwaszona to nadzwyczaj skuteczny lek przeciwszkorbutowy, zaś odwar z nasion zabija robaki – pasożyty przewodu pokarmowego.

Inne gatunki:

Brassica arvensis, syn.: Sinapsis arvensis – Gorczyca polna popularna zwana ognichą to roślina roczna, Dorasta do wysokości 30–70 centymetrów. Łodygę ma wzniesioną, rozgałęziającą się. Liście ma z kształtu lirowate, kwiaty natomiast przepięknej złocistożółtej barwy. Po przekwitnięciu wydają niewielkie (jak u wszystkich gorczyc) kuliste czarniawe, kuliste nasiona.
Występowanie: Strefa umiarkowana Eurazji. Bardzo rozpowszechniona na terenie całej Polski. Najłatwiej można spotkać tę roślinę w uprawach rolnych, chociaż także i na przykład przychaciach, rzadziej na przydrożach.
Surowiec: nasiona.
Zawartość: m.in. alkaloid sinapina, glikozyd synalbina, śluz, nieco białka, związki siarki, olej tłusty (niejadalny), olejek gorczyczny (trujący)
Działanie i zastosowanie: Nasiona ognichy posiadają właściwości rozgrzewające i drażniące skórę, dlatego medycyna ludowa zaleca sporządzanie z nich rozgrzewających, maści, mazideł bądź kataplazmów.
Okłady ze sproszkowanych nasion ognichy zaleca się przy dolegliwościach reumatycznych jako środek rozgrzewający, przeciwbólowy i poprawiający ukrwienie skóry. Pomagają również w nerwo– i mięśniobólach.
Dobrym środkiem leczniczym w przypadku wcześniej wymienionych schorzeń jest również kąpiel w bardzo ciepłym odwarze z nasion.

Brassica chinensis – Kapusta chińska to roślina dwuletnia o grubym masywnym kłączu. Tworzy liście odziomkowe, okazałe, z kształtu owalne o pofałdowanych brzegach. Kwiaty ma podobne do kwiatów innych kapust, niepozorne, po przekwitnięciu wiążące się w owoce typu łuszczyny z kulistymi nasionami we wnętrzu.
Surowiec: liście, sok.
Zawartość: witamina C (do 15mg%), sporo witamin z grupy B, witamina PP, witamina K, nieco cukrów, białka, związków siarki, fosforu, potasu, wapnia.
Działanie i zastosowanie: takie samo jak kapusty warzywnej. Z nasion wytłacza się jadalny olej, liście zaś wykorzystuje się w kuchni. Ma poważne znaczenie dietetyczne.

Brassica hirta, syn.: Sinapis alba – Gorczyca biała (jasna) jest rośliną roczną, osiągającą wysokość do 1 metra, o silnie rozwiniętym korzeniu palowym, pierzastodzielnych szerokich liściach, kwiatach żółtych, zebranych w groniaste kwiatostany na szczytach pędów (o średnicy 1,5–2 mm), żółtawych, idealnie kulistych nasionach, zebranych w równowąskich cienkich strączkach (łuszczynach).
Występowanie: Europa, Azja, w uprawie także na innych kontynentach. Jest jedną z bardzo wcześnie udomowionych roślin. Być może uczynili to już Sumerowie. Do Polski dotarła w XV–XVI wieku. Warunki siedliskowe okazały się dla niej tak korzystne, iż nie tylko jest od tej pory uprawiana, ale także spotyka się egzemplarze zdziczałe.
Surowiec leczniczy: nasiona.
Zawartość: glikozyd sinalbina, tłuszcz i śluz.
Działanie i zastosowanie: Nasiona gorczycy białej stosowane są do wewnątrz – w zaparciach. Wydzielany przez nie śluz powleka zmienione chorobowo ściany żołądka i jelit, co zabezpiecza je przed podrażnieniem.
Według medycyny ludowej z nasion gorczycy białej, jako bardzo pomocny w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, miał być taki oto specyfik:
1 łyżkę stołową nasion należy zalać 1 szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody, przykryć i pozostawić w spokoju na 5–8 godzin. Po upływie tego terminu, przecedzić i pozyskany płyn pić po 1/2 szklanki 2 razy dziennie.
Oprócz tego nasiona owe można wykorzystywać do robienia okładów, plastrów, mazideł i kataplazmów, identycznie jak nasiona gorczycy czarnej i sarepskiej, co zostało opisane w dalszych rozdziałach.
Co mówią stare księgi?
Nasienie (...) białej gorczycy ma smak bardzo ostry, gorzki. Dla tych własności powszechnie używane jest na musztardę. (...) Tak przyrządzona gorczyca nie tylko szacowna jest dla jej ostrego korzennego smaku, lecz nadto zaleca się własnościami zdrowiu służącymi, mianowicie: wzmacnia i przyspiesza trawność żołądka; rozpuszcza zgęsłe lepkie soki, rozwesela umysł (podług zdania niektórych) umacnia pamięć. W medycynie nasienie gorczycy rozmaicie bywa używanem. Szczególnie zaleca się przeciw szkorbutom. (...) Używane w ziarnie całkowitem nawet po małej łyżeczce na czczo, służy na umacnianie żołądka po febrach zimowych, i tem chroni od recydywy. (...) Do zewnętrznego użycia garść utartej gorczycy, nalana kwartą mocnego octu, stawia się w miejscu ciepłym i kilkakrotnie kłóci przez godzin 24; infuzja ta uważana do nacierania zdrętwiałych lub sparaliżowanych członków, życie im przywraca. (...) Użyte w wannach najuporczywsze bóle artretyczne częstokroć uśmierza.” (Józef Gerald-Wyżycki, dz. cyt., t. I. s. 332)

Brassica juncea – Gorczyca sarepska to bliska krewniaczka opisanych w tej książce gatunków gorczyc. Jest to naturalny mieszaniec gorczycy czarnej i rzepy. Osiąga wysokość od 30 cm do 1,5 metra. Ma liczne, proste i sztywne gałązki. Pokrojem przypomina niewielki krzew.
Jej dolne liście są pierzastodzielne, górne zaś niepodzielone. Jaskrawożółte kwiaty zebrane są w baldachogrona na szczytach pędów. Wiążą się one w liczne, niewielkie, bo dorastające najwyżej do 5 cm długości strączki (łuszczyny), w których środku tkwią kuliste nasiona o barwie ciemno lub jasnobrązowej.
Surowiec: nasiona.
Zawartość: synigryna, śluz, białko, związki siarki oraz do 20–40% oleju tłustego.
Działanie i zastosowanie: Wartość leczniczą posiadają nasiona gorczycy. Najważniejszą substancją w nich zawartą jest synigryna, która pod wpływem wody i ciepła wydziela olejek eteryczny odpowiedzialny za to, iż plastry czy okłady gorczycowe mają działanie rozgrzewające, drażniące i powodujące przekrwienie skóry. Z tego powodu utarte na proszek nasiona wykorzystuje się do wyrobu mazideł, plastrów i maści rozgrzewających. Prócz tego nasiona owe – przyjmowane wewnętrznie – dodatnio wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Dalej – używa się ich pomocniczo do leczenia nadciśnienia i jako środka przeciwgorączkowego. Ponieważ nasiona zawierają do 50% tłuszczu wysokiej jakości, wytłacza się z nich doskonały olej spożywczy, wykorzystywany również do celów technicznych.

Brassica napus var. oleifera – Kapusta polna – kapusta rzepak jest roczną albo dwuletnią. Tworzy łodygi proste, wzniesione, słabo rozgałęziające się. Liście ma sinozielone, dolne lirowate, górne podługowatolancetowate Kwiaty drobne, żółte, po przekwitnięciu zawiązują się w owoce typu łuszczyny z kulistymi nasionami w środku. Z owych nasion pozyskuje się doskonały, wartościowy olej spożywczy, mający także zastosowanie techniczne.
Występowanie: jest to roślina wiodąca swój ród z kontynentu Europejskiego.
Surowiec: korzeń.
Zawartość: sole mineralne, witaminę C, P, B1, B2, B6, K i D.
Działanie i zastosowanie: Zastosowanie lecznicze dla korzeni rzepaku znajduje wyłącznie medycyna ludowa, upatrując w nich dość skutecznego afrodyzjaku. Aby wzmóc popęd seksualny tak u kobiet, jak i u mężczyzn, zaleca ona zjadanie owych korzeni na surowo, nie wolno jednak tego czynić bez zgody lekarza.

Brassica napus var. rapifera – Brukiew to sztucznie wyhodowana przez człowieka roślina. W pierwszym roku uprawy roślina tworzy jedynie rozetę liści oraz mięsisty korzeń. W drugim zaś wzniesioną, sztywną łodygę okrytą pierzastosiecznymi okazałymi liśćmi. U jej szczytu pojawiają się żółte lub oranżowożółte kwiaty, wiążące się po przekwitnięciu w łuszczynę wewnątrz której tkwią drobne, twarde, kuliste nasiona.
Występowanie: Pochodzi z pobrzeży Morza Śródziemnego, skąd trafiła do uprawy także i w inne rejony kuli ziemskiej.
Surowiec: jadalny korzeń.
Zawartość: białka, cukry, prowitamina A, witamina C (dość dużo), witaminy z grupy B, witamina P, a także sole mineralne (magnez, żelazo, siarka, fosfor, sód, wapń).
Działanie i zastosowanie: Medycyna ludowa gotowane korzenie brukwi stosuje jako środek słabo moczopędny, wykrztuśny oraz do leczenia (dość skutecznego) uporczywych zaparć.

Brassica nigra, syn.: Sinapis nigra – Gorczyca czarna, zwana także kapustą czarną lub kapustą gorczycą jest rośliną roczną osiągającą wysokość od 60 do 120 cm. Tworzy łodygi proste, wzniesione, które pokrywają liście dwojakiego kształtu – dolne lirowate, górne całobrzegie. Kwiaty ma nieduże żółte, zebrane w grona na szczytach pędów. Po przekwitnięciu wiążą się w owoce typu łuszczyny z licznymi kulistymi, brunatnej bądź czarnej barwy nasionami w środku.
Występowanie: Gorczycę czarną można spotkać na rozległym obszarze Europy, Azji oraz w Północnej i Wschodniej Afryki. W Polsce pospolita.
Surowiec: nasiona.
Zawartość: śluz, białko, związki siarki oraz do 20–40% oleju tłustego.
Działanie i zastosowanie: Nasiona mają właściwości rozgrzewające i drażniące skórę, toteż wykorzystuje się je do sporządzeni rozgrzewających maści, mazideł bądź kataplazmów. Okłady ze sproszkowanych nasion gorczycy czarnej zalecane są w dolegliwościach reumatycznych jako środek rozgrzewający, przeciwbólowy i poprawiający ukrwienie skóry. Są skuteczne w nerwo– i mięśniobólach. Niezłym środkiem leczniczym w przypadku wymienionych wcześniej schorzeń jest także kąpiel w bardzo ciepłym odwarze nasion.

Brassica oleracea convar. botrytis – Kapusta kalafior, z którego wykorzystuje się kwiatostany, tzw. róże.
Występowanie: powszechnie w uprawie
Zawartość: prow. A, wit. C, wit z grupy B, Wit. PP i K, cukry, białka, związki siarki, fosforu, potasu i wapnia.
Działanie i zastosowanie: takie samo jak kapusty warzywnej.

Brassica oleracea var. gemnifera – Kapusta brukselska stanowi odmianę kapusty, która zamiast jednej wielkiej głowy, tworzy całą masę drobnych główek wyrastających na wysokiej masywnej łodydze. Kapusta brukselska formuje główki dość późno, bowiem dopiero w ostatniej dekadzie września i pierwszej dekadzie października i wtedy to właśnie dokonujemy ich zbioru.
Surowiec: liście, sok.
Zawartość: witamina C (do 15mg%), sporo witamin z grupy B, witamina PP, witamina K, nieco cukrów, białka, związków siarki, fosforu, potasu, wapnia.
Działanie i zastosowanie: takie samo jak kapusty warzywnej.

Brassica oleracea var. acephala – Jarmuż, kapusta jarmuż jest rośliną, której łodyga może osiągać nawet 1 metr wysokości. Wieńczą ją piękne jajowatopodługowate i bardzo mocno kędzierzawe liście. I właśnie owe liście wykorzystuje się do celów kulinarnych i w lecznictwie. Są one bardzo wartościowe i pożywne, choć zapewne ustępują w smaku kapuście głowiastej czy brukselskiej.
W drugim roku uprawy jarmuż wytwarza pęd kwiatostanowy, kwiaty mają barwę żółtą i wiążą się w owoce typu łuszczyny, z kulistymi nasionami w środku.
Surowiec: liście, sok.
Zawartość: witamina C (do 15mg%), sporo witamin z grupy B, witamina PP, witamina K, nieco cukrów, białka, związków siarki, fosforu, potasu, wapnia.
Działanie i zastosowanie: takie samo jak kapusty warzywnej.

Brassica oleraceae var. Botrytis italica – Brokuł jest rośliną roczną, podobną do kalafiora, tyle że ma mniejsze róże i w innych kolorach niż nasz poczciwy, dobrze wszystkim znany kalafior.
Surowiec: liście, „róże”, sok.
Zawartość: prowitamina A, witamina C (do 15mg%), sporo witamin z grupy B, witamina PP, witamina K, nieco cukrów, białka, związków siarki, fosforu, potasu, wapnia.
Działanie i zastosowanie: takie samo jak kapusty warzywnej. Posiada poważne znaczenie dietetyczne.
Co mówią stare księgi?
Odmiana kalafiora z łodygą wyższą, liściem dłuższem, ciemniejszej zieloności, ma szypułki gron takoż mięsiste, nieco rozpierzchnione; na tych pęki kwiatowe są osadzone. Odmiana ta w ogrodnictwie pod imieniem Brokółów jest znana. Brokuły są barwy rozmaitej: modre rzymskie, białe neapolitańskie i czarne (są także i o innych barwach, np. zielone – A.J.S.). Pierwsze z nich są najprzedniejsze, zażywają się nie tylko skupione zawiązki kwiatu, wespół z mięsistemi szypułkami, ale i głąbie, po zdjęciu zwierzchniej skórki, jak szparagi. Po zebraniu zawiązek (...) kwiatowych, łodyga puszcza wiele podobnych odrośli, które podobnymże sposobem przyprawiają się jak szparagi. Czarnych szypułki i zawiązki kwiatowe, pospolicie bardziej rozpierzchłe, nie używają się, ale natomiast [spożywa się] głąbie i nerwy liściowe.” (Józef Gerald-Wyżycki, dz. cyt. t. II , s. 214–215)

Brassica pekinensis – Kapusta pekińska to roślina roczna tworząca okazałe odziomkowe, owalne, pokarbowane liście, wiążące się w wydłużone niezbyt ściśle zbite głowy. Kwiaty ma niezbyt okazałe, żółte, przekształcające się w owoce typu łuszczyny, z kulistymi nasionami w środku.
Występowanie: północ Chin.
Surowiec: liście, sok.
Zawartość: prowitamina A, witamina C (do 15mg%), sporo witamin z grupy B, witamina PP, witamina K, nieco cukrów, białka, związków siarki, fosforu, potasu, wapnia.
Działanie i zastosowanie: takie samo jak kapusty warzywnej. Posiada poważne znaczenie dietetyczne. Spożywa się je liście (najlepiej na surowo), bo są bogate w witaminy: C, z grupy B, prowitaminę A i sole mineralne.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
B