wtorek, 11 września 2018

Camellia – Herbata, Kamelia

Camellia – Herbata, Kamelia


Camellia sinensis, syn.: Thea sinensis – Herbata chińska należąca do licznej, bo obejmującej około 600 gatunków herbatowatych jest krzewem lub niezbyt wysokim drzewem, osiągającym w stanie naturalnym 3–6 metrów wysokości, w uprawie natomiast zwykle 1,5 metra, czego przyczyną jest ustawiczne i silne cięcie (dla pozyskiwania listków).
Herbata chińska jest rośliną wiecznie zieloną, o dużych skórzastych, eliptycznie lancetowatych liściach. Są one ciemnozielone i błyszczące, a na gałęziach ułożone skrętolegle. Kwiaty ma dość duże, barwy białej lub różowej, przyjemnie pachnące. Wyrastają one po 2–4 z kątów liści. Owocem jest torebka.
Występowanie: Ojczyzną herbaty jest Azja południowo–wschodnia.
Surowiec: liście.
Zawartość: Liście herbaty zawierają znaczne ilości garbników (od 8 do 30%), z których najważniejszym jest tanina. Prócz nich występują tam: kofeina (teina) – do 4%, katechiny, cukry, związki białkowe, śladowe ilości olejku eterycznego, związki żywicowe, kwasy organiczne, enzymy, pektyny (2–3%), glikozydy i witaminy. W te ostatnie herbata jest bardzo bogata. Znaleźć w niej można karoten (prowitaminę A), witaminy B1, B2, PP, C, a przede wszystkim witaminę P (spośród roślin ją zawierających, herbata obok gryki ma jej najwięcej). Ponadto znajduje się w niej witamina K odpowiedzialna za krzepnięcie krwi.
Działanie i zastosowanie: Herbata jest cenną rośliną użytkową udomowioną i wykorzystywaną przez człowieka już od wielu tysięcy lat. Pierwsze i najstarsze wzmianki na jej temat znajdują się w literaturze chińskiej. Należy przypuszczać, iż Chińczycy poznali herbatę około 5000 lat temu.
Z młodziutkich liści i wierzchołków pędów tej rośliny przygotowuje się aromatyczny, orzeźwiający i lekko pobudzający napój.
Napar herbaciany reguluje procesy trawienne. Posiada właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne (najlepsza pod tym względem jest herbata zielona). Jest doskonałym lekiem w przypadku biegunki.
Ponadto napar ów przejawia słabe właściwości moczopędne – wskazany jest jako środek pomocniczy w leczeniu krwiomoczu i zapaleniu nerek. Pity systematycznie, lecz z umiarem (nie więcej niż 2 szklanki w ciągu dnia) zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej i moczowej. Pozytywnie oddziałuje na wątrobę, nerki, nadnercza i śledzionę, a także sprzyja akumulowaniu się witaminy C w organizmie ludzkim.
Dalej – wywiera dobroczynny wpływ na układ oddechowy, skórę, układ naczyniowy, reguluje krążenie, normuje ciśnienie krwi (nie jest prawdą, iż nadciśnieniowcy w ogóle nie powinni pić herbaty – choć temu przesądowi częstokroć hołdują niestety także i lekarze), działa wzmacniająco na naczynia włosowate. Dobroczynnie oddziałuje na układ nerwowy człowieka. Szczególnie pozytywnie działa na mózg. Usuwa uczucie zmęczenia, ból głowy, pobudza i aktywizuje do pracy umysłowej, przede wszystkim dzięki temu, iż rozszerza naczynia krwionośne mózgu, powodując jego lepsze ukrwienie i dotlenienie.
Niezmiernie istotnym dla nas jest fakt, iż w herbacie znajdują się spore ilości fluoru, który jak wiadomo zapobiega powstawaniu próchnicy zębów.
Muszę jednak podkreślić, iż wyłącznie herbata pita z umiarem i odpowiednio zaparzona (1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku) wywiera ów dobroczynny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i nie ma szkodliwego działania. Przejawiają go natomiast maceraty, bo na skutek długotrwałego moczenia przechodzą z liści do wody substancje chemiczne bardzo źle oddziałujące na ustrój człowieka.
Bardzo mocny (2 łyżeczki na 1 szklankę wrzątku) napar z czarnej herbaty z dodatkiem zmiażdżonego ząbka czosnku trzymany w ustach przez kilka minut na ogół łagodzi ból zębów.
Pity w dużych ilościach napar z zielonej herbaty łagodzi, a czasem wręcz znosi skutki napromieniowania człowieka śmiertelną dawką strontu 90, mogąc uratować życie.
Mocna (1 łyżeczka herbaty na 1 szklankę wrzątku) dobrze osłodzona czarna herbata łagodzi skutki zatrucia alkoholem i środkami nasennymi (przede wszystkim barbituranami).
Herbata z cytryną i miodem jest środkiem napotnym wskazanym w zaziębieniu.
Letni napar (1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku) z czarnej, a jeszcze lepiej z zielonej herbaty jest wskazany do przemywania oczu w zapaleniu spojówek, owrzodzeń skóry, oparzeń i do przemywania oraz irygacji kobiecych narządów rodnych w ich stanach zapalnych.
Napar (1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku) zielonej herbaty pity systematycznie po 2–3 szklanki dziennie (w okresie 3–4 tygodni) wskazany jest pomocniczo w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Sok ze świeżych liści herbacianych znacznie przyspiesza gojenie się oparzeń.
Cóż, jak widać, nie jest prawdą, iż herbata to trucizna, lecz wręcz przeciwnie – jest ona szczególnie cenną rośliną leczniczą. Oczywiście może także i zaszkodzić, jeśli będzie się jej nadużywać, ale dokładnie to samo można powiedzieć o każdym (a przynajmniej o większości) ziole.

Inne gatunki:

Camellia japonica – Kamelia japońska, bliska kuzynka herbaty chińskiej to krzew zimozielony, o liściach skórzastych, błyszczących, eliptycznie lancetowatych z piłkowanymi brzegami. Kwiaty ma przepiękne, o różnych (zależnie od odmiany) kolorach:, białym, różowym, ciemnoczerwonym.
Występowanie: pochodzi z górskich rejonów Japonii, północnych Chin i Korei, gdzie stanowi podszycie lasów.
Surowiec: liście, nasiona.
Zawartość: w liściach – spore ilości olejku eterycznego (do 1%), w którym znajduje się do 95% eugenolu, w nasionach – glikozyd kamelina.
Działanie i zastosowanie: Z olejku pozyskiwanego ze świeżych liści podczas destylacji z parą wodną, produkuje się pasty i mazidła oraz preparaty stosowane w stomatologii. Mają one bardzo silne działanie bakteriobójcze.
W warunkach domowych można używać naparów z liści do przemywania ropiejących i trudno gojących się ran, wyprysków, krost, a także do płukania jamy ustnej w jej stanach zapalnych. W tym ostatnim wypadku najlepiej łączyć kamelię z innymi ziołami o podobnym działaniu, na przykład z szałwią.
Jeśli idzie o stosowanie kamelii japońskiej, to jej nasiona dostarczają glikozydu kameliny, służącego do produkcji leków nasercowych.

Camellia oleifera – Kamelia olejodajna pochodząca z Chin to nieduże 7–metrowej wysokości drzewo. Kwiaty ma okazałe, podobne z wyglądu do kwiatów swych krewniaczek, białe wonne. Owocem jest torebka zawierająca spore nasiona, z których wytłacza się jadalny olej. Liście tej kamelii mają podobne zastosowanie w lecznictwie, jak liście wcześniej opisanych gatunków.

Camemellia sasanqua – Kamelia mała – W warunkach domowych można używać naparów z liści do przemywania ropiejących i trudno gojących się ran, wyprysków, krost, a także do płukania jamy ustnej w jej stanach zapalnych.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
C