wtorek, 11 września 2018

Campanulla – Dzwonek

Campanulla – Dzwonek

Campanulla rapunculus – Rapunkuł, poprawnie zwany dzwonkiem rapunkułem to roślina dwuletnia, dorastająca do 80 cm wysokości. Liście ma dwojakiego rodzaju – dolne lancetowate, górne podługowatolancetowate. Kwiaty – z kształtu takie same jak u wszystkich innych dzwonków – mają barwę błękitnolila. Po przekwitnięciu zawiązują się w owoce typu torebki.
Występowanie: Rapunkuł ród swój wiedzie z umiarkowanej strefy klimatycznej Europy i Azji. Spotyka się go także na północy kontynentu afrykańskiego.
Surowiec: korzeń.
Zawartość: skrobia, nieco białka, sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Wartość użytkową posiadają okazałe, mięsiste, wrzecionowate korzenie, które po ugotowaniu można spożywać. Są one smaczne i pożywne. Niestety nie posiadają wartości leczniczej, a wyłącznie dietetyczną. Ich spożywanie zalecane jest w diecie oczyszczającej organizm z toksyn i w diecie odchudzającej.
Dawniej rapunkuł był dość pospolicie uprawianym warzywem, dziś popadł w zapomnienie. A szkoda..



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
C