Campanulla
– Dzwonek
Campanulla
rapunculus – Rapunkuł, poprawnie zwany dzwonkiem rapunkułem
to roślina dwuletnia, dorastająca do 80 cm wysokości. Liście ma
dwojakiego rodzaju – dolne lancetowate, górne
podługowatolancetowate. Kwiaty – z kształtu takie same jak u
wszystkich innych dzwonków – mają barwę błękitnolila. Po
przekwitnięciu zawiązują się w owoce typu torebki.
Występowanie:
Rapunkuł ród swój wiedzie z umiarkowanej strefy klimatycznej
Europy i Azji. Spotyka się go także na północy kontynentu
afrykańskiego.
Surowiec:
korzeń.
Zawartość:
skrobia, nieco białka, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Wartość użytkową posiadają okazałe, mięsiste,
wrzecionowate korzenie, które po ugotowaniu można spożywać. Są
one smaczne i pożywne. Niestety nie posiadają wartości leczniczej,
a wyłącznie dietetyczną. Ich spożywanie zalecane jest w diecie
oczyszczającej organizm z toksyn i w diecie odchudzającej.
Dawniej
rapunkuł był dość pospolicie uprawianym warzywem, dziś popadł w
zapomnienie. A szkoda..
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.