Cephaëlis
– Ipekakuana
Cephaëlis
ipecacuanha – Ipekakuana prawdziwa to wiecznie zielony podkrzew
spokrewniony m.in. z kawą arabską. Ipekakuana dorasta do 15–40
centymetrów wysokości. Jej organ trwały stanowi kłącze. Z niego
to wyrasta krótka łodyga okryta w swej górnej części odwrotnie
jajowatymi bądź podługowatymi liśćmi o zaostrzonych końcach.
Kwiaty ma drobne, białe, skupione na szczycie łodygi w
wierzchołkowym kwiatostanie. Po przekwitnięciu wiążą się z nich
owoce w postaci fioletowoczarnych jagód.
Występowanie:
Ojczyzną ipekakuany są tropiki Ameryki Środkowej i Południowej,
gdzie dziko rośnie w dżungli. Ze względu na walory lecznicze
roślina owa jest również uprawiana nie tylko w swoich ojczystych
stronach, ale także i w innych rejonach świata, charakteryzujących
się gorącym i wilgotnym klimatem.
Surowiec:
korzenie.
Zawartość:
alkaloidy izochinolinowe (m.in.: emetyna, cefelina, psychotryna),
saponiny, glikozyd ipekozyd, związki żywicowe i skrobię.
Działanie
i zastosowanie: Leki produkowane z korzeni ipekakuany prawdziwej w
małych dawkach działają wykrztuśnie, pobudzając pracę oskrzeli.
Duże dawki natomiast wywołują wymioty. Ponadto jeszcze działają
bakteriobójczo, przeciwkrwotocznie, leczą czerwonkę pełzakową
oraz motylicę. Kuracja przy użyciu ipekakuany winna być prowadzona
wyłącznie pod kontrolą lekarską.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.