środa, 12 września 2018

Chaenomele – Pigwowiec

Chaenomele – Pigwowiec

Chaenomele japonica – Pigwowiec japoński to dość powszechnie spotykana roślina ozdobna, chętnie sadzona w parkach, na skwerach, przy domach. Krzew ten może osiągać do 1 metra wysokości. Liście ma jajowate, lub odwrotnie jajowate, o piłkowanych brzegach. Wiosną na gałązkach pojawiają się przepiękne skupione w pęki, czerwone kwiaty. Po przekwitnięciu zawiązują się owoce podobne do jabłek, najpierw zielone, a po zupełnym dojrzeniu żółte, wydzielające niezbyt silną, lecz za to bardzo przyjemną woń.
Występowanie: Pigwowiec japoński pochodzi z Dalekiego Wschodu, z Japonii, Chin i Korei. Uprawia się go zaś chyba w całej strefie umiarkowanej naszego globu ze względu na wybitne właściwości dekoracyjne.
Surowiec: owoce.
Zawartość: nieco cukrów prowitamina A i witamina C.
Działanie i zastosowanie: Owoce pigwowca po upieczeniu zalecane są przy dolegliwościach ze strony wątroby, zaś śluz powstały w wyniku namoczenia nasion w wodzie stosuje się jako okłady przy podrażnieniach skóry.
Kompot ze świeżych owoców, a jeszcze lepiej sok z nich wyciśnięty stosuje się także w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, bolesnych skurczów mięśni, niestrawności, słabo nasilonych biegunek i jako środka przeciwwymiotnego.

Inne gatunki:

Chaenomeles speciosa – Pigwowiec okazały to bliski kuzyn pigwowca japońskiego. Jest to rozłożysty krzew o jajowatych, na końcach zaostrzonych liściach, dorastający do 2 metrów wysokości. Kwitnie na czerwono, owoce ma duże, bo mogące mieć do 6 cm średnicy. Wykorzystuje się je tak samo jak owoce pigwowca japońskiego.

Chaenomeles x superba – Pigwowiec pośredni to krzyżówka pigwowca japońskiego i okazałego, mający cechy pośrednie między obydwoma gatunkami.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
C