Chaenomele
– Pigwowiec
Chaenomele
japonica – Pigwowiec japoński to dość powszechnie spotykana
roślina ozdobna, chętnie sadzona w parkach, na skwerach, przy
domach. Krzew ten może osiągać do 1 metra wysokości. Liście ma
jajowate, lub odwrotnie jajowate, o piłkowanych brzegach. Wiosną na
gałązkach pojawiają się przepiękne skupione w pęki, czerwone
kwiaty. Po przekwitnięciu zawiązują się owoce podobne do jabłek,
najpierw zielone, a po zupełnym dojrzeniu żółte, wydzielające
niezbyt silną, lecz za to bardzo przyjemną woń.
Występowanie:
Pigwowiec japoński pochodzi z Dalekiego Wschodu, z Japonii, Chin i
Korei. Uprawia się go zaś chyba w całej strefie umiarkowanej
naszego globu ze względu na wybitne właściwości dekoracyjne.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
nieco cukrów prowitamina A i witamina C.
Działanie
i zastosowanie: Owoce pigwowca po upieczeniu zalecane są przy
dolegliwościach ze strony wątroby, zaś śluz powstały w wyniku
namoczenia nasion w wodzie stosuje się jako okłady przy
podrażnieniach skóry.
Kompot
ze świeżych owoców, a jeszcze lepiej sok z nich wyciśnięty
stosuje się także w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, bolesnych
skurczów mięśni, niestrawności, słabo nasilonych biegunek i jako
środka przeciwwymiotnego.
Inne
gatunki:
Chaenomeles
speciosa – Pigwowiec okazały to bliski kuzyn pigwowca
japońskiego. Jest to rozłożysty krzew o jajowatych, na końcach
zaostrzonych liściach, dorastający do 2 metrów wysokości. Kwitnie
na czerwono, owoce ma duże, bo mogące mieć do 6 cm średnicy.
Wykorzystuje się je tak samo jak owoce pigwowca japońskiego.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.