czwartek, 13 września 2018

Cocos – Kokos

Cocos – Kokos

Cocos nucifera – Kokos właściwy – palma kokosowa to drzewo o wysokiej na 20 metrów kłodzinie, zwieńczonej pióropuszem pierzastych liści, które osiągają długość kilku metrów. W kątach liści wyrastają nie mniej okazałe kwiatostany, złożone z licznych białych albo żółtych kwiatów, które po przekwitnięciu wiążą się w okazałe owoce typu orzecha.
Występowanie: ród swój wiedzie z Polinezji, skąd „rozeszła się” i w inne rejony świata, tam gdzie klimat i gleba są dla niej odpowiednie.
Surowiec: owoce (orzechy).
Zawartość: m.in.: cukry, białka, nieco tłuszczu, sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Palma kokosowa ma różnorakie zastosowanie. I tak m. in.: orzechy są zjadane w stanie świeżym, bądź przerabiane na koprę ,z której wytłacza się doskonały olej spożywczy (wykorzystywany również do produkcji mydła, margaryny).
Bardzo smaczne i pożywne jest mleko kokosowe, które gasi pragnienie i podobnie jak starty na wiórki miąższ orzecha jest bardzo pożywne. Orzechy kokosowe posiadają wyłącznie wartość dietetyczną i są wykorzystywane w kuchniach tropikalnych na wiele różnych sposobów.
Spożywanie ich na surowo i picie mleka kokosowego zaleca się rekonwalescentom po przebytych ciężkich chorobach, ludziom wyczerpanym fizycznie i psychicznie.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
C