Cocos
– Kokos
Cocos
nucifera – Kokos właściwy – palma kokosowa to drzewo o
wysokiej na 20 metrów kłodzinie, zwieńczonej pióropuszem
pierzastych liści, które osiągają długość kilku metrów. W
kątach liści wyrastają nie mniej okazałe kwiatostany, złożone z
licznych białych albo żółtych kwiatów, które po przekwitnięciu
wiążą się w okazałe owoce typu orzecha.
Występowanie:
ród swój wiedzie z Polinezji, skąd „rozeszła się” i w inne
rejony świata, tam gdzie klimat i gleba są dla niej odpowiednie.
Surowiec:
owoce (orzechy).
Zawartość:
m.in.: cukry, białka, nieco tłuszczu, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Palma kokosowa ma różnorakie zastosowanie. I tak m.
in.: orzechy są zjadane w stanie świeżym, bądź przerabiane na
koprę ,z której wytłacza się doskonały olej spożywczy
(wykorzystywany również do produkcji mydła, margaryny).
Bardzo
smaczne i pożywne jest mleko kokosowe, które gasi pragnienie i
podobnie jak starty na wiórki miąższ orzecha jest bardzo pożywne.
Orzechy kokosowe posiadają wyłącznie wartość dietetyczną i są
wykorzystywane w kuchniach tropikalnych na wiele różnych sposobów.
Spożywanie
ich na surowo i picie mleka kokosowego zaleca się rekonwalescentom
po przebytych ciężkich chorobach, ludziom wyczerpanym fizycznie i
psychicznie.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.