czwartek, 13 września 2018

Corchorus – Juta

Corchorus – Juta

Corchorus olitorius – Juta warzywna tworzy łodygi proste, wzniesione, słabo się rozgałęziające, dorastające do 3–4 m. wysokości. Pokrywają je owalnolancetowate liście o zaostrzonych końcach i piłkowanych brzegach. Żółte nie dekoracyjne kwiaty pojawiają się na wierzchołkach pędów. Po przekwitnięciu wiążą się z nich owoce typu torebki z licznymi drobnymi nasionami w środku.
Występowanie: roślina wiedzie swój ród z Indii, w uprawie zaś rozpowszechniona na całym świecie, tam gdzie istnieją dla niej odpowiednie warunki klimatyczne i glebowe.
Surowiec: nasiona.
Zawartość: m.in. glikozydy – korchorozyd i olitorozyd.
Działanie i zastosowanie: Leki produkowane z nasion juty warzywnej stosowane są w chorobach serca i krążenia. Wolno je stosować wyłącznie pod kontrolą lekarza.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
C