Corchorus
– Juta
Corchorus
olitorius – Juta warzywna tworzy łodygi proste, wzniesione,
słabo się rozgałęziające, dorastające do 3–4 m. wysokości.
Pokrywają je owalnolancetowate liście o zaostrzonych końcach i
piłkowanych brzegach. Żółte nie dekoracyjne kwiaty pojawiają się
na wierzchołkach pędów. Po przekwitnięciu wiążą się z nich
owoce typu torebki z licznymi drobnymi nasionami w środku.
Występowanie:
roślina wiedzie swój ród z Indii, w uprawie zaś rozpowszechniona
na całym świecie, tam gdzie istnieją dla niej odpowiednie warunki
klimatyczne i glebowe.
Surowiec:
nasiona.
Zawartość:
m.in. glikozydy – korchorozyd i olitorozyd.
Działanie
i zastosowanie: Leki produkowane z nasion juty warzywnej stosowane są
w chorobach serca i krążenia. Wolno je stosować wyłącznie pod
kontrolą lekarza.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.