Coprinus
– Czernidlak
Coprinus
comatus – Czernidlak kołpakowaty, powszechnie nazywany „psim
grzybem” (o którym się mówi, że wyrasta tam, gdzie pies oddał
mocz, co jest oczywiście nieprawdą), to dość okazały grzyb
podstawczak, chociaż bardzo delikatny i kruchy. Jego trzon dorasta
do 15 cm wysokości i podobnie jest biały jak kapelusz długi do
10–12 centymetrów. Hymenofor ma blaszkowy.
Występowanie:
Spotkać go można na terenie całej Polski w miejscach bardzo
różnych, w ogrodach, na łąkach, a nawet na trawnikach w miastach.
Surowiec:
owocniki.
Zawartość:
prowitamina A, witaminy z grupy B, D, PP, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Jadalne i niezwykle smaczne, chociaż nieco
ciężkostrawne, są tylko młode owocniki, starsze rozpływają się
w czarniawą maź. Omawiany grzyb można przyrządzać na różne
sposoby, najsmaczniejszy jest jednak smażony na maśle. W tym
miejscu muszę wspomnieć, że niektórzy autorzy ostrzegają przed
spożywaniem tego grzyba i jednoczesnym piciu alkoholu, co może
skończyć się źle. Inni natomiast nic na ten temat nie mówią. Na
wszelki wypadek jednak lepiej trzymać się opinii tych pierwszych.
Grzyb nie posiada znaczenia leczniczego, ani przyprawowego, a tylko
dietetyczne.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.