czwartek, 13 września 2018

Coriandrum – Kolendra

Coriandrum – Kolendra

Coriandrum sativum – Kolendra siewna to od dawna znana i uprawiana roślina przyprawowa o pewnym znaczeniu leczniczym. Była ceniona przez starożytnych Egipcjan i Chińczyków. W swojej kuchni stosowali ją Babilończycy i Żydzi, a dziś ze względu na swe właściwości nie straciła na popularności. Kolendra jest rośliną roczną, w sprzyjających warunkach siedliskowych mogąca dorastać nawet do 130 cm wysokości. Na prostej łodydze wyrastają dwa rodzaje liści: dolne – pojedyncze i ogonkowe, górne zaś siedzące, z kształtu równowąskie i pierzaste. Maleńkie kwiatki mogą przybierać rozmaitą barwę, od białej poczynając, przez kremową, aż do bladolila. Skupione są w okazałe baldachowate kwiatostany wyrastające na szczytach pędów. Owocem kolendry jest żółtawa rozłupnia o miłym „korzennym” aromacie.
Występowanie: Ojczyzną kolendry jest najprawdopodobniej południowo – zachodnia Azja.
Surowiec: owoce.
Zawartość: olejek lotny, alkaloidy, pektyny, sporo tłuszczu i minimalne ilości skrobi.
Działanie i zastosowanie: Owoce stosowane w kuchni korzystnie oddziałują na przewód pokarmowy. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych i żółci, ułatwiają przyswajanie pokarmu, poprawiają perystaltykę jelit i zapobiegają wzdęciom. Mają również bardzo słabe działanie uspokajające. Nasiadówki w odwarze z nasion przynoszą ulgę w bolesnych i krwawiących hemoroidach.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
C