Coriandrum
– Kolendra
Coriandrum
sativum – Kolendra siewna to od dawna znana i uprawiana roślina
przyprawowa o pewnym znaczeniu leczniczym. Była ceniona przez
starożytnych Egipcjan i Chińczyków. W swojej kuchni stosowali ją
Babilończycy i Żydzi, a dziś ze względu na swe właściwości nie
straciła na popularności. Kolendra jest rośliną roczną, w
sprzyjających warunkach siedliskowych mogąca dorastać nawet do 130
cm wysokości. Na prostej łodydze wyrastają dwa rodzaje liści:
dolne – pojedyncze i ogonkowe, górne zaś siedzące, z kształtu
równowąskie i pierzaste. Maleńkie kwiatki mogą przybierać
rozmaitą barwę, od białej poczynając, przez kremową, aż do
bladolila. Skupione są w okazałe baldachowate kwiatostany
wyrastające na szczytach pędów. Owocem kolendry jest żółtawa
rozłupnia o miłym „korzennym” aromacie.
Występowanie:
Ojczyzną kolendry jest najprawdopodobniej południowo – zachodnia
Azja.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
olejek lotny, alkaloidy, pektyny, sporo tłuszczu i minimalne ilości
skrobi.
Działanie
i zastosowanie: Owoce stosowane w kuchni korzystnie oddziałują na
przewód pokarmowy. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych i
żółci, ułatwiają przyswajanie pokarmu, poprawiają perystaltykę
jelit i zapobiegają wzdęciom. Mają również bardzo słabe
działanie uspokajające. Nasiadówki w odwarze z nasion przynoszą
ulgę w bolesnych i krwawiących hemoroidach.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.