Euterpe
– Euterpa
Euterpe
edulis – Euterpa jadalna to drzewo o wysokości kłodziny około
20 metrów. Liście ma bardzo okazałe, pierzaste. Kwiaty ma liczne,
o barwie kielicha białej, zaś korony – czerwonej. Roślina
rozdzielnopłciowa, wydaje fioletowe jagody. Właśnie owe jagody
spożywa tak na surowo, jak i po przerobieniu na przetwory.
Występowanie:
Brazylia.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
prowitamina A, nieco witamin z grupy B, C, cukry, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Zalecane w leczeniu (pomocniczo) chorych na
hipercholesterolemię. Ponadto robi się z nich maseczki kosmetyczne.
Inne
gatunki:
Euterpe
oleracea – Euterpa warzywna jest bardzo podobna do omówionej
wyżej krewniaczki, tyle że drzewo jest wyższe, bo mogące osiągać
nawet 35 metrów wysokości. Są też i inne różnice. Otóż jest
to roślina jednopienna. Barwa kwiatów zebranych w kwiatostany jest
również biało–czerwona. Owoc to fioletowa jagoda.
Występowanie:
tropiki Ameryki Południowej.
Surowiec:
młode końce pędów, liście i kwiatostany
Zawartość:
prowitamina A, nieco witaminy, C, cukry, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Zalecana w leczeniu (pomocniczo) chorych na
hipercholesterolemię. Młode liście i kwiatostany używane są jako
jarzyna, można z nich robić także przetwory.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.