czwartek, 20 września 2018

Euterpe – Euterpa

Euterpe – Euterpa

Euterpe edulis – Euterpa jadalna to drzewo o wysokości kłodziny około 20 metrów. Liście ma bardzo okazałe, pierzaste. Kwiaty ma liczne, o barwie kielicha białej, zaś korony – czerwonej. Roślina rozdzielnopłciowa, wydaje fioletowe jagody. Właśnie owe jagody spożywa tak na surowo, jak i po przerobieniu na przetwory.
Występowanie: Brazylia.
Surowiec: owoce.
Zawartość: prowitamina A, nieco witamin z grupy B, C, cukry, sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Zalecane w leczeniu (pomocniczo) chorych na hipercholesterolemię. Ponadto robi się z nich maseczki kosmetyczne.

Inne gatunki:

Euterpe oleracea – Euterpa warzywna jest bardzo podobna do omówionej wyżej krewniaczki, tyle że drzewo jest wyższe, bo mogące osiągać nawet 35 metrów wysokości. Są też i inne różnice. Otóż jest to roślina jednopienna. Barwa kwiatów zebranych w kwiatostany jest również biało–czerwona. Owoc to fioletowa jagoda.
Występowanie: tropiki Ameryki Południowej.
Surowiec: młode końce pędów, liście i kwiatostany
Zawartość: prowitamina A, nieco witaminy, C, cukry, sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Zalecana w leczeniu (pomocniczo) chorych na hipercholesterolemię. Młode liście i kwiatostany używane są jako jarzyna, można z nich robić także przetwory.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
E