wtorek, 25 września 2018

Garcinia – Mangostan

Garcinia – Mangostan

Garcinia mangostana – Mangostan – smaczelina z rodziny dziurawcowatych, to drzewo owocowe osiągające wysokość 10–15 metrów. Liście ma podługowatojajowate, jasno– lub oliwkowozielone. Kwiaty męskie skupione są po kilka na szczytach gałązek, żeńskie i obupłciowe wyrastają tam pojedynczo. Płatki kwiatów po wewnętrznej stronie mają barwę żółtawą, po zewnętrznej natomiast zielonkawoczerwonawą.
Po przekwitnięciu wiążą się owoce typu jagody. Na zewnątrz okrywa je twarda łupina barwy czerwonej lub fioletowej, wewnątrz niej znajduje się wonny, biały miąższ podzielony na kilka segmentów.
Ów miąższ wspaniale smakuje, a przypomina nieco swym smakiem brzoskwinię, morelę, ananasa i pomarańczę.
Jest to jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. Niestety, jest on wyjątkowo nietrwały i szybko się psuje, a co za tym idzie nie znosi transportu.
Występowanie: Malezja.
Surowiec: owoce, kora pozyskiwana z dwuletnich gałązek.
Zawartość: w owocach – cukry, olejek eteryczny o swoistym zapachu, i sole mineralne; kora – jest bardzo bogata w garbniki
Działanie i zastosowanie: Owoc bogaty w ma znaczenie wyłącznie dietetyczne. Wodne wyciągi z kory znajdują zastosowanie w leczeniu niestrawności i innych zaburzeń trawienia.

Inne gatunki:

Garcinia hanburyi – znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń trawienia.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
G