Garcinia
– Mangostan
Garcinia
mangostana – Mangostan – smaczelina z rodziny
dziurawcowatych, to drzewo owocowe osiągające wysokość 10–15
metrów. Liście ma podługowatojajowate, jasno– lub
oliwkowozielone. Kwiaty męskie skupione są po kilka na szczytach
gałązek, żeńskie i obupłciowe wyrastają tam pojedynczo. Płatki
kwiatów po wewnętrznej stronie mają barwę żółtawą, po
zewnętrznej natomiast zielonkawoczerwonawą.
Po
przekwitnięciu wiążą się owoce typu jagody. Na zewnątrz okrywa
je twarda łupina barwy czerwonej lub fioletowej, wewnątrz niej
znajduje się wonny, biały miąższ podzielony na kilka segmentów.
Ów
miąższ wspaniale smakuje, a przypomina nieco swym smakiem
brzoskwinię, morelę, ananasa i pomarańczę.
Jest
to jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. Niestety, jest on
wyjątkowo nietrwały i szybko się psuje, a co za tym idzie nie
znosi transportu.
Występowanie:
Malezja.
Surowiec:
owoce, kora pozyskiwana z dwuletnich gałązek.
Zawartość:
w owocach – cukry, olejek eteryczny o swoistym zapachu, i sole
mineralne; kora – jest bardzo bogata w garbniki
Działanie
i zastosowanie: Owoc bogaty w ma znaczenie wyłącznie dietetyczne.
Wodne wyciągi z kory znajdują zastosowanie w leczeniu niestrawności
i innych zaburzeń trawienia.
Inne
gatunki:
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.