wtorek, 25 września 2018

Gratiola – Konitrut

Gratiola – Konitrut

Gratiola officinalis – Konitrut błotny to bylina dorastająca do15–20 cm wysokości. Organem trwałym omawianej rośliny jest pełzające kłącze. Z niego to wyrasta pojedyncza, czasem tylko się rozgałęziająca się dęta, wzniesiona łodyga okryta lancetowatymi, zaostrzonymi o piłkowanych brzegach liśćmi. Pojedyncze żółte, bądź różowe kwiaty pojawiają się w kątach liści. Owocem jest jajowata torebka.
Występowanie: Roślina krajowa. Najłatwiej spotkać ją można na bagnach i wilgotnych łąkach.
Surowiec: ziele.
Zawartość: m.in. glikozydy, kwasy organiczne, gorycz, żywica, flawonoidy i saponiny trójterpenowe.
Działanie i zastosowanie: Napar z ziela ma dość szerokie zastosowanie. Jest to bowiem środek wzmacniający mięsień sercowy i obniżający ciśnienie krwi, ale jednocześnie zabijający robaki – pasożyty przewodu pokarmowego, silnie moczopędny i przeczyszczający. Dalej – można go stosować w chorobach wątroby, żółtaczce (tak mechanicznej i zakaźnej) i chorobach śledziony.
Ze względu na fakt, iż omawiana roślina jest silnie trująca, wolno się nią leczyć za zgodą i pod kontrolą lekarza, skrupulatnie przestrzegając zaleconego dawkowania.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
G