Gratiola
– Konitrut
Gratiola
officinalis – Konitrut błotny to bylina dorastająca do15–20
cm wysokości. Organem trwałym omawianej rośliny jest pełzające
kłącze. Z niego to wyrasta pojedyncza, czasem tylko się
rozgałęziająca się dęta, wzniesiona łodyga okryta
lancetowatymi, zaostrzonymi o piłkowanych brzegach liśćmi.
Pojedyncze żółte, bądź różowe kwiaty pojawiają się w kątach
liści. Owocem jest jajowata torebka.
Występowanie:
Roślina krajowa. Najłatwiej spotkać ją można na bagnach i
wilgotnych łąkach.
Surowiec:
ziele.
Zawartość:
m.in. glikozydy, kwasy organiczne, gorycz, żywica, flawonoidy i
saponiny trójterpenowe.
Działanie
i zastosowanie: Napar z ziela ma dość szerokie zastosowanie. Jest
to bowiem środek wzmacniający mięsień sercowy i obniżający
ciśnienie krwi, ale jednocześnie zabijający robaki – pasożyty
przewodu pokarmowego, silnie moczopędny i przeczyszczający. Dalej –
można go stosować w chorobach wątroby, żółtaczce (tak
mechanicznej i zakaźnej) i chorobach śledziony.
Ze
względu na fakt, iż omawiana roślina jest silnie trująca, wolno
się nią leczyć za zgodą i pod kontrolą lekarza, skrupulatnie
przestrzegając zaleconego dawkowania.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.