Heracleum
– Barszcz
Heracleum
sphondylium – Barszcz zwyczajny dzisiaj prawie zupełnie już
zapomniany, mimo iż posiada znaczenie nie tylko kulinarne, ale i
lecznicze, jest rośliną dwuletnią (rzadziej byliną) dość
powszechnie występującą na terenie całego kraju. Dorasta do 150
cm wysokości. Łodygę ma wzniesioną, bruzdkowaną, dętą.
Liście
tej rośliny są pierzastodzielne albo trójdzielne. Niepozorne i
drobne kwiatki mają barwę bądź różową, bądź białą, a
zebrane są w gęste baldachowate kwiatostany, które stanowią
zwieńczenie wzniesionych pędów. Owocem jest rozłupnia.
Charakterystyczne
dla barszczu jest to, iż wydziela on dość intensywną (wszystkie
części, a najbardziej nasiona) woń, nie przez wszystkich lubianą.
Występowanie:
Nasz bohater – o czym wspomniałem wcześniej – jest rośliną
pospolitą, występującą na terenie całego kraju. Jego naturalnymi
siedliskami są łąki, przydroża, zapuszczone ogrody i widne
zarośla.
Surowiec:
owoce, korzenie i liście.
Zawartość:
m.in.: olejki eteryczne, flawonoidy, rutyna, związki kumarynowe,
związki żywicowe, proteiny, prowitamina A, witamina C i sole
mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Dawniej barszcz bywał wykorzystywany do celów
kulinarnych, a oto co na ów temat pisze Marian Janusz Kawałko:
„Młode
liście barszczu zwyczajnego (Heracleum sphodylium) zbierane w maju
były aromatyzatorem i podstawowym składnikiem polewki kapłoniej,
zwanej współcześnie barszczem właśnie. Zupę tę zagęszczano
jajami i śmietaną dodając przy tym kaszę jaglaną.
Była
to potrawa znana powszechnie w Polsce, na Rusi i Litwie.”(Marian
Janusz Kawałko, Historie ziołowe, Lublin 1986, s. 130).
W
dzisiejszych czasach roślina owa – niestety – nie tylko że
całkiem utraciła swoje znaczenie, to na dodatek została
zapomniana. A warto by sobie o niej przypomnieć, bowiem przejawia
znaczące działanie lecznicze.
Wywar
z ziela (1 łyżeczka na szklankę wody, gotować pod przykryciem
przez 2–3 minuty, pić w razie potrzeby 2–3 razy dziennie po 1/4
szklanki) to środek przeciwbiegunkowy i regulujący procesy
trawienia pomocny w zapaleniu krtani i oskrzeli, a także wyczerpania
fizycznego.
Tenże
sam odwar stosowany bywa przez medycynę ludową w leczeniu padaczki
(pije się go 3 razy dziennie po szklance). Można go zastąpić
wywarem z korzenia lub samych liści, albo sproszkowanym korzeniem.
Nalewka
alkoholowa zalecana bywa (25–30 kropli na wodę lub cukier, 2–3
razy dziennie) jako środek przeciwkaszlowy, pomocny również w
chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Ta
sama nalewka dawkowana identycznie, uważana jest za dość skuteczny
środek przeciw impotencji (wtórnej) i likwidujący zaburzenia
wzwodu członka.
Napar
z owoców barszczu działa wiatropędnie i przeciwrobacznie.
Oczywiście
– co chyba będzie zrozumiałe – zachęcam do bliższego poznania
tej rośliny i wykorzystania jej nie tylko jako leku, ale także i
surowca dla przygotowywania smacznej potrawy.
Inne
gatunki:
Heracleum
lanatum – Barszcz wełnisty ma zastosowanie w leczeniu astmy,
niestrawności, reumatyzmu i padaczki (pomocniczo).
Heracleum
maximum – Barszcz olbrzymi ma zastosowanie w leczeniu astmy,
niestrawności, reumatyzmu i padaczki (pomocniczo).
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.