Hibiscus
– Ketmia
Hibiscus
esculentus – Ketmia jadalna, zwana także piżmianem
jadalnym, lub bamią to roślina rocznamogąca osiągać
100–120 cm wysokości. Liście rośliny w ogólnym zarysie są
jajowate, 3–7–klapowe. Okazałe dekoracyjne kwiaty barwy żółtej
z czerwonymi plamkami ukazują się w kątach liści.
Występowanie:
Jej ojczyzną jest Afryka i Indie. W uprawie natomiast znajduje się
także i w innych regionach globu ziemskiego, wszędzie tam, gdzie
warunki klimatyczne i glebowe są dla niej sprzyjające.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
prowitamina A, witamina C, śladowe ilości białka, kwasy
organiczne, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Właśnie niedojrzałe owoce mogą być spożywane
jako jarzyna po uprzednim ugotowaniu ich lub uduszeniu. Przygotowuje
się z nich także zupy. Owoce owe można jeszcze, przez suszenie,
konserwować do późniejszego spożycia.
Owoce
zbiera się, gdy są one jeszcze niedojrzałe, a osiągają długość
od 4 do 6 cm. Owoce większe i całkowicie dojrzałe są
bezwartościowe, ponieważ nie nadają się już do spożycia.
Spożywanie
owoców ketmii zalecane jest w dietach odchudzających.
Inne
gatunki:
Hibiscus
moscheutos – lekkie zaburzenia trawienia.
Hibiscus
oculiroseus – zaburzenia żołądkowo–jelitowe.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.