Illicium
(Illicum) – Anyż
Illicium
verum – Anyż gwiazdkowy, znany również jako badian
jest niezbyt okazałym, bo dorastającym maksymalnie do 8 m wysokości
drzewem Liście ma skórzaste, szerokolancetowate, o jasnozielonej
barwie. Kwiaty natomiast białożółtawe lub zielonkawobiałe. Po
zapyleniu wiążą się z nich owoce, które swym wyglądem
przypominają gwiazdy i stąd nazwa gatunkowa rośliny.
Występowanie:
badian ród swój wiedzie z południowo–wschodniej Azji. Tam też
jest uprawiany.
Surowiec:
Surowiec stanowią ususzone owoce.
Zawartość:
Z owoców wyodrębnić można do 7% wonnego, o nadzwyczaj miłym
zapachu, olejku lotnego (którego najważniejszym składnikiem jest
anetol), ponadto taniny, żywice i cukry.
Działanie
i zastosowanie: Anyż gwiazdkowy posiada przede wszystkim znaczenie
przyprawowe, chociaż przejawia również pewne, niewielkie działanie
lecznicze.
Zmielone
owoce badianu stanowią przyprawę, którą można stosować do
ciast, kompotów, budyniów oraz do aromatyzowania niskoprocentowych
napojów alkoholowych (np. likierów).
Działanie
lecznicze tej rośliny przejawia się przede wszystkim w obrębie
przewodu pokarmowego, na który działa rozkurczowo, jednocześnie
korzystnie wpływając na proces trawienia i przyswajania przez
organizm składników pokarmowych. Wspomnieć jeszcze należy o
niewielkim działaniu moczopędnym badianu, jak również o jego
działaniu przeciwgrzybiczym i antybakteryjnym, oraz niewielkim
przeciwbólowym. Badian można stosować w leczeniu zaburzeń
przemiany materii.
Inne
gatunki:
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.