Lagenaria
– Tykwa
Lagenaria
siceraria, syn.: Lagenaria vulgaris, Cucurbita lagenaria – Tykwa
pospolita, zwana także kalebasą bądź lagenarią
to roślina roczna. Tworzy długie płożące się pędy z wąsami
czepnymi. Liście ma z okrągławonerkowate, kwiaty białe,
rozdzielnopłciowe, z kształtu lejkowate. Z kwiatów żeńskich
wiążą się białawe bądź żółtawe owoce o bardzo różnym
kształcie: butelkowate, gruszkowate, kuliste, cylindryczne...
Występowanie:
swój ród wiedzie z tropikalnych regionów Afryki i Azji.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
m.in. prowitamina A i sole mineralne (najwięcej żelaza)
Działanie
i zastosowanie: Miąższ owoców jest gąbczasty, a zewnętrzna
okrywa zdrewniała i niezwykle twarda. Dlatego też służą one do
produkcji naczyń oraz różnych ozdób. Jadalne po ugotowaniu są
jedynie młodziutkie zawiązki owoców.. Młode, jadalne zawiązki
tykwy nie mają działania leczniczego, a wyłącznie znaczenie
dietetyczne. Ich spożywanie zaleca się ludziom wyczerpanym
fizycznie i psychicznie.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: