czwartek, 27 września 2018

Lagenaria – Tykwa

Lagenaria – Tykwa

Lagenaria siceraria, syn.: Lagenaria vulgaris, Cucurbita lagenaria – Tykwa pospolita, zwana także kalebasą bądź lagenarią to roślina roczna. Tworzy długie płożące się pędy z wąsami czepnymi. Liście ma z okrągławonerkowate, kwiaty białe, rozdzielnopłciowe, z kształtu lejkowate. Z kwiatów żeńskich wiążą się białawe bądź żółtawe owoce o bardzo różnym kształcie: butelkowate, gruszkowate, kuliste, cylindryczne...
Występowanie: swój ród wiedzie z tropikalnych regionów Afryki i Azji.
Surowiec: owoce.
Zawartość: m.in. prowitamina A i sole mineralne (najwięcej żelaza)

Działanie i zastosowanie: Miąższ owoców jest gąbczasty, a zewnętrzna okrywa zdrewniała i niezwykle twarda. Dlatego też służą one do produkcji naczyń oraz różnych ozdób. Jadalne po ugotowaniu są jedynie młodziutkie zawiązki owoców.. Młode, jadalne zawiązki tykwy nie mają działania leczniczego, a wyłącznie znaczenie dietetyczne. Ich spożywanie zaleca się ludziom wyczerpanym fizycznie i psychicznie.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
L