czwartek, 27 września 2018

Laurus – Wawrzyn

Laurus – Wawrzyn

Laurus nobilis – Wawrzyn – laur szlachetny to niegdyś dość popularna, a dziś prawie zupełnie zapomniana roślina, którą można bez problemu uprawiać w mieszkaniach. Jest drzewem zawsze zielonym, osiągającym wysokość od 8 do metrów, o liściach sztywnych, skórzastych, używanych jako popularna przyprawa kulinarna. Kwiaty lauru są niepozorne i nie przedstawiają wartości ozdobnej. Na jednych drzewach pojawiają się tylko męskie, na innych zaś wyłącznie żeńskie i te ostatnie rodzą sinoczarne pestkowce.
Występowanie: Jego ojczyzną są wybrzeża śródziemnomorskie i Azja Mniejsza, gdzie do dziś występuje tak w stanie naturalnym, jak i w uprawie.
Surowiec: dojrzałe owoce, liście.
Zawartość: w owocach – około 20–25% zielonkawego oleju tłustego, w jego skład wchodzą trójglicerydy kwasu laurowego, olejki eteryczne (do 0,7%) i żywice; w liściach – dodatkowo: związki fenolowe.
Działanie i zastosowanie: Laur to nie tylko przyprawa, lecz również – chociaż o niezbyt wielkim znaczeniu – roślina lecznicza. Przede wszystkim wykorzystuje się dojrzałe owoce, z których uzyskuje się olej tłusty. Liście mają właściwości przeciwgnilne, bakteriobójcze i bakteriostatyczne.
Z oleju pozyskiwanego z owoców przyrządza się mazidła i maści rozgrzewające, uśmierzające ból oraz powodujące rozszerzenie drobnych naczyń krwionośnych i miejscowe zaczerwienienie skóry. Stosuje się je przy leczeniu reumatyzmu.
Natomiast wartość lecznicza liści jest jeszcze bardziej znikoma, chociaż wspomnieć należy, iż dość korzystnie działają w przypadku zaburzeń trawienia i łagodzą wzdęcia, zaś żute usuwają nieprzyjemną woń z ust.

Biorąc to wszystko pod uwagę muszę zaznaczyć, iż winno się je dodawać do potraw nie tylko po to, aby wzbogacić ich smak i aromat.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
L