czwartek, 27 września 2018

Lavandula – Lawenda

Lavandula – Lawenda

Lavandula angustifolia – Lawenda wąskolistna to roślina trwała należąca do bardzo rozpowszechnionej na całej kuli ziemskiej – we wszystkich strefach klimatycznych – rodziny wargowych. Jest to dorastająca do 60 cm wysokości krzewinka, silnie rozgałęziona, o cienkich gałązkach, szarozielonych drobnych listkach pokrytych kutnerem. Kłosowate, niebieskofioletowe kwiatostany pojawiają się na szczytach pędów. Cała roślina wydziela miłą, bardzo intensywną woń.
Występowanie: Jej ojczyzną są pobrzeża Morza Śródziemnego, gdzie zresztą po dziś dzień występuje w stanie dzikim.
Surowiec: ziele.
Zawartość: olejek eteryczny (do 3%), w skład którego wchodzą cyneol, borneol, geraniol, dalej – kwasy organiczne, kumaryny, sole mineralne i garbniki (do 12%).
Działanie i zastosowanie: Lawenda była znana i wykorzystywana jako roślina lecznicza już w starożytności, a i dziś nie straciła na znaczeniu. Surowcem zielarskim są bądź same kwiatostany, bądź całe ziele.
Przetwory pozyskiwane z surowca zielarskiego przejawiają głównie działanie uspokajające i przeciwskurczowe, ale także antyseptyczne, żółciopędne, wiatropędne oraz zwiększają wydalanie moczu.
Nalewkę lawendową stosuje się do nacierań w bólach gośćcowych, zapaleniu korzonków nerwowych, a także w bólach mięśni spowodowanych ich zakwaszeniem. Prócz tego w podobny sposób można jej używać w przypadku stłuczeń, przy naciągniętych ścięgnach oraz zwichnięciach kończyn.
Napar przygotowany z 1 łyżki stołowej suszonych kwiatków i 1 szklanki wrzącej wody, a przyjmowany dwu dawkach (po 1/2 szklanki) rano i wieczorem – poprawia apetyt, likwiduje wzdęcia leczy zaburzenia trawienia, ale także wywiera dobroczynny wpływ na system nerwowy ludzi zmęczonych psychicznie.
Olejku lawendowego, a w przypadku jego braku również naparu z kwiatów, można używać do inhalacji w zapaleniu górnych dróg oddechowych i kaszlu z przeziębienia.
Jeśli jesteśmy zmęczeni i wyczerpani kąpiel z dodatkiem odwaru z ziela lawendy dobrze nam zrobi. Przygotowuje się go z 2–3 garści suszu i około 3 litrów wody. Na ogniu trzyma się go do momentu zawrzenia (ale niedopuszczalne jest gotowanie!), po czym zestawia. Po około 15 minutach odcedza, ziele raz jeszcze przepłukuje wrzątkiem, odcedza je znowu, a potem uzyskany w ten sposób płyn dolewa się do wanny napełnionej w 2/3 wodą.
Kąpiel nie powinna trwać dłużej niż 10–15 minut. Pod jej wpływem się odprężamy i uspokajamy. Dezynfekuje ona skórę, a także nieznacznie ją drażni, powodując lepsze ukrwienie, czego objawem jest zaczerwienie naskórka.
Przyjmowanie naparu z kwiatów albo ziela lawendy jest również wskazane przy bezsenności (z tym że najlepiej działa mieszankach z innymi ziołami, np.: melisą, kozłkiem, passiflorą). Można go również pić w bólach brzucha spowodowanych lekkim zatruciem pokarmowym i mając wzdęcia, a pomocniczo w zbyt skąpym wydzielaniu soków trawiennych. Lawenda jest niewskazana tylko dla osób cierpiących na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.
I jeszcze kilka słów na temat znaczenia przyprawowego omawianej rośliny. Jako przyprawy używa się listków o gorzkawym i bardzo intensywnym zapachu. Są wprost niezastąpionym dodatkiem do potraw z tłustych mięs, baraniny (którą w znacznym stopniu pozbawiają charakterystycznej, a nie przez wszystkich tolerowanej woni i specyficznego smaczku), a także niezbyt ciekawych smakowo i zapachowo zup – kartoflanki, czy jarzynowej. Prócz tego liśćmi (nigdy kwiatami, bo te mają zbyt silny zapach) aromatyzuje się pieczeń zajęczą, króliczą, także zupę rybną. Minimalne ilości przyprawy można dodawać do pieczonego drobiu – szczególnie do kaczek o białym upierzeniu, których mięso niezbyt przyjemnie pachnie.
Przestrzegam jednak Czytelników przed nadużywaniem przyprawy lawendowej, nadzwyczaj silny aromat może bowiem spowodować zgoła odmienny skutek od zamierzonego, miast potrawę uszlachetnić, uczyni ją nie nadającą się do jedzenia.

Inne gatunki:

Lavandula dentata – Lawenda ząbkowana – zastosowanie przyprawowe, poza tym korzystnie wpływa na trawienie.

Lavandula intermedia – Lawenda pośrednia – zastosowanie przyprawowe, poza tym korzystnie wpływa na trawienie.

Lavandula lanata – Lawenda wełnista – zastosowanie przyprawowe, poza tym korzystnie wpływa na trawienie.

Lavandula latifolia – Lawenda szerokolistna – działanie i zastosowanie takie samo jak lawendy wąskolistnej.

Lavandula multifida – Lawenda wielosieczna – zastosowanie przyprawowe, poza tym korzystnie wpływa na trawienie.

Lavandula pinnata – Lawenda pierzasta – zastosowanie przyprawowe, poza tym korzystnie wpływa na trawienie.

Lavandula stoechas – Lawenda hiszpańska – zastosowanie przyprawowe, poza tym korzystnie wpływa na trawienie.

Lavandula viridis – Lawenda zielona – zastosowanie przyprawowe, poza tym korzystnie wpływa na trawienie.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
L