czwartek, 27 września 2018

Lichi – Liczi

Lichi – Liczi

Lichi chinensis – Liczi, zwane inaczej śliwą chińską to niezbyt wysokie, bo mogące osiągać najwyżej 10–12 metrów wzrostu, drzewo owocowe. Liście ma złożone, pierzaste. Drobne, niepozorne, żółtawej barwy kwiaty zebrane są w spore wiechowate kwiatostany, pojawiające się na szczytach gałązek. Po przekwitnięciu wiążą się w doskonałe w smaku wonne owoce typu pestkowca o soczystym miąższu perłowej barwy, otoczonym zewnętrzną twardą czerwoną łupiną.
Występowanie: Azja Południowo–Wschodnia.
Surowiec: owoce.
Zawartość: m.in. cukry, kwasy organiczne, nieco witaminy C, prowitaminę A i sole mineralne.

Działanie i zastosowanie: Liczi jest owocem deserowym, który można spożywać na surowo, suszony lub przetworzony (np. w kompocie). W związku z powyższym posiada również pewną wartość dietetyczną. Zjadanie świeżych owoców liczi zalecane jest osobom przemęczonym fizycznie, psychicznie i rekonwalescentom po przebytych ciężkich chorobach.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
L