Lichi
– Liczi
Lichi
chinensis – Liczi, zwane inaczej śliwą chińską to
niezbyt wysokie, bo mogące osiągać najwyżej 10–12 metrów
wzrostu, drzewo owocowe. Liście ma złożone, pierzaste. Drobne,
niepozorne, żółtawej barwy kwiaty zebrane są w spore wiechowate
kwiatostany, pojawiające się na szczytach gałązek. Po
przekwitnięciu wiążą się w doskonałe w smaku wonne owoce typu
pestkowca o soczystym miąższu perłowej barwy, otoczonym zewnętrzną
twardą czerwoną łupiną.
Występowanie:
Azja Południowo–Wschodnia.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
m.in. cukry, kwasy organiczne, nieco witaminy C, prowitaminę A i
sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Liczi jest owocem deserowym, który można spożywać
na surowo, suszony lub przetworzony (np. w kompocie). W związku z
powyższym posiada również pewną wartość dietetyczną. Zjadanie
świeżych owoców liczi zalecane jest osobom przemęczonym
fizycznie, psychicznie i rekonwalescentom po przebytych ciężkich
chorobach.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: