Mangifera
– Mango
Mangifera
odorata – Mango wonne to okazałe drzewo dorastające do 25–30
metrów wysokości. Jego liście są podłużnie lancetowate. Drobne
niedekoracyjne czerwone kwiaty zebrane są w szczytowe kwiatostany.
Po przekwitnięciu wiążą się z nich dość okazałe owoce typu
pestkowca.
Występowanie:
pochodzi z Malezji. Sadzona i w innych krajach, tam gdzie ma
odpowiednie warunki siedliskowe.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
witamina C, kwasy organiczne, cukry, sole mineralne (głównie
żelazo)
Działanie
i zastosowanie: Owoce są jadalne i bardzo smaczne. Posiadają
wyłącznie wartość dietetyczną, nie mają natomiast wartości
leczniczej. Ich spożywanie zaleca się osobom wyczerpanym fizycznie
i psychicznie i rekonwalescentom po przebytych ciężkich chorobach.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: