sobota, 29 września 2018

Mentha – Mięta

Mentha – Mięta

Mentha piperita – Mięta pieprzowa to bylina o pędach prostych, wzniesionych i rozgałęziających się, mogących osiągać wysokość 20–100 cm. Liście omawianej rośliny są jajowate, o zaostrzonych końcach i drobno ząbkowanych brzegach. Kwiaty ma drobne, niepozorne, fioletowej barwy, skupione w kłosowate kwiatostany.
Występowanie: w Polsce w uprawie
Surowiec: liście.
Zawartość: m.in.: prowitamina A, witaminy C i P, kwasy organiczne, sole mineralne, gorycze, flawonoidy i olejek eteryczny (w nim m.in.: mentol, menton, jasmon, cyneol, pinen, felandren).
Działanie i zastosowanie: Najczęściej stosowanymi lekami produkowanymi na bazie liści mięty pieprzowej są nalewka i napar.
Napar (1 łyżeczkę rozdrobnionych suchych liści zalać 1 szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem przez 15–20 minut, przecedzić, w razie potrzeby pić 2–3 razy dziennie po 2/3 szklanki) przejawia pewne niewielkie właściwości bakteriobójcze w obrębie dróg żółciowych i przewodu pokarmowego. Ponadto ma on łagodne działanie uspokajające, nieznacznie obniża ciśnienie krwi i likwiduje wzdęcia oraz bóle brzucha spowodowane niestrawnością. Działa rozkurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych.
Tak napar, jak i nalewka (25–30 kropli na wodę lub cukier) znane są jednak przede wszystkim ze swego działania uśmierzającego bóle żołądka.
Na koniec należy jeszcze wspomnieć, iż medycyna ludowa w soku wyciśniętym z liści połączonym pół na pół z sokiem cytrynowym bądź pomarańczowym upatruje środka przeciwkrwotocznego, który winno się stosować w krwiopluciu. Nadmienić jednak muszę, iż jest to środek słaby i mało skuteczny.
Co mówią stare księgi?
(...) Wewnętrznie używa się herbaty z całego ziela w niedomaganiach żołądkowych, wymiotach, kolkach, wzdęciach, braku apetytu, zatrzymaniu regularności (miesiączkowania –A.J.S.), w nerwowym biciu serca, ogólnem osłabieniu, cuchnieniu z ust. Herbata z mięty, używana codziennie rano i wieczór po filiżance, wzmacnia trawienie i świetnie wpływa na stan ogólny, poprawiając, w krótkim czasie, wygląd i cerę. Tę samą usługę oddaje ziele sproszkowane, zażywane dwa razy dziennie z wodą (ciepłą –A.J.S.) lub w potrawie. Osłabionym i ozdrowieńcom po ciężkich chorobach, cierpiącym na bicie serca, nudności i wymioty powinno się często podawać herbatę, lub proszek miętowy. Herbata z domieszką wina, używana codziennie przez czas dłuższy, po filiżance, usuwa cuchnienie z ust. I nosa. Herbata z mięty, z domieszką octu, działa nader skutecznie w krwotokach płucnych, gotowana w mleku i pita ciepła, usuwa boleści brzucha. Ziele, przywiązane do czoła łagodzi bóle głowy. Herbata z liści z małą domieszką octu winnego służy w krwiopluciu. Cukierki miętowe łagodzą kwasy żołądkowe i zgagę. Woda z mięty przekrokplona jest bardzo skuteczna w różnych chorobach nerkowych.
Zewnętrznie używa się liści miętowych do okładów w bólach głowy, do orzeźwiających kąpieli, a olejku do nacierania czoła i skroni, w migrenie i nerwobólach szczęki, z powodu próchnienia zębów.” (Stanisław Breyer, dz. cyt., s. 155)
[Mięta może] używać się jak zwykła jak herbata (...) przedziwnie nerwy wzmacnia, bóle żołądka i kiszek, kolki wietrzne, czkawki i kwas żołądkowy uśmierza, a nawet spazmy uspokaja, biegunki i wymioty tamuje, żołądek i kiszki rozgrzewa i wzmacnia, stąd też służy w osłabieniu strawności, pijąc po łyżce wody z nią przepędzonej, (...) przed jedzeniem i w godzin cztery po obiedzie.” (J. Dziarkowski, dz. cyt., s. 124–125)

Inne gatunki:

Mentha aquatica – Mięta wodna stosowana bywa do leczenia biegunek, nieżytów żołądka i jelit, bolesnego miesiączkowania, przeziębienia i anginy.

Mentha arvensis syn.: Mentha austriaca – Mięta polna. Ta ostatnia bywa też stosowana w leczeniu bólów gardła, głowy, niestrawności, nudności i w celu zmniejszenia laktacji.

Mentha canadensis – Mięta kanadyjska działa przeciwbólowo i przeciwskurczowo na przewód pokarmowy i ułatwia trawienie – napar z ziela zalecany jest w niestrawności.

Mentha crispa, syn.: Mentha viridis – Mięta kędzierzawa, zielona to bylina. W sprzyjających warunkach siedliskowych może osiągać nawet 1 metr wysokości, przeważnie jest jednak o wiele niższa. Jej organ trwały to podziemne kłącze. Z niego to wyrastają proste, wzniesione, rozgałęziające się pędy. Liście ma silnie pofałdowane, siedzące, kwiaty natomiast niepozorne, barwy lila, skupione w gęste kłosowate kwiatostany.
Występowanie: w Polsce w uprawie.
Surowiec: liście.
Zawartość: garbniki, gorycze, witamina C, sole mineralne i olejek eteryczny (zupełnie pozbawiony mentolu), którego głównym składnikiem jest karwon.
Działanie i zastosowanie: Herbatka z liści (1 łyżeczkę rozdrobnionego suszu zalać szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem 15–20 minut, przecedzić, w razie potrzeby pić 3–4 razy dziennie po 2/3 szklanki) to niezły środek żółciopędny, mający zastosowanie w leczeniu dolegliwości ze strony wątroby, zaburzeń trawienia, skurczów, wzdęć, biegunki i nadmiernej fermentacji jelitowej.
Liście mięty kędzierzawej mają również niewielkie zastosowanie zewnętrzne. Ze świeżych robi się okłady na obrzęknięte bolące piersi u matek karmiących po odstawieniu oseska. Odwary z suszonych liści (albo ziela), dodawane do kąpieli zalecane są dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Działają one nie tylko odświeżająco i lekko pobudzająco, ale przy okazji również dezynfekują skórę.
Co mówią stare księgi?
W lekarstwach, liście świeże lub uparzone, przykładane na piersi niewiast po odłączeniu dzieci, wstrzymują (...) przypływ mleka. Suszone używają się same lub z innemi wonnemi ziołami do materacyków, na (...) bóle i obrzęki. Zażywane jak herbata, wiatru pędzi, kwasy zniszczy, żołądek umacnia i ogrzewa. Pomocną jest w biegunkach i dyssenteriach Woda destylowana z mięty przedziwnym jest środkiem na przywrócenie żołądkowi i trzewiom należytej sprężystości i czynności. Tymże sposobem otrzymany olejek lotny podobne ma skutki. (...) Odwar mięty, gdy się w ciepłym zmaczaną chustką okłada miejsce cierpiące, służy na rozpędzenie obrzękłości od uderzenia, ugniecenia, lub zebrania humorów pochodzące.” (Józef Gerald-Wyżycki, dz. cyt., t. II, s. 192)

Mentha gracilis – Mięta nadobna działa przeciwbólowo i przeciwskurczowo na przewód pokarmowy i ułatwia trawienie – napar z ziela zalecany jest w niestrawności.

Mentha longifolia, syn.: Mentha silvestris, Mentha incana – Mięta długolistna to roślina wieloletnia. Osiąga wysokość do 1 metra. Organem trwałym są podziemne rozłogi. Liście ma podługowate bądź lancetowate, kwiaty zaś drobne, wargowe, barwy różowej.
Występowanie: spotykana w Polsce nad brzegami wód.
Surowiec: liście i ziele.
Zawartość: m.in. olejek eteryczny (a w nim – piperyton, piperytenon, oksypiperyton), kwasy (ursolowy, oleanolowy), saponiny, prowitamina A, sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Napar z ziela zalecany jest w bólach brzucha spowodowanych niestrawnością. Ta mięta jest lekko toksyczna, dlatego można się nią leczyć za zgodą lekarza.

Mentha macrostachya – działanie i zastosowanie zbliżone do mięty kędzierzawej.

Mentha nemorosa, syn.: Mentha x villosa – mięta lisia – działanie i zastosowanie zbliżone do mięty kędzierzawej.

Mentha piperascens – Mięta japońska działa przeciwbólowo i przeciwskurczowo na przewód pokarmowy i ułatwia trawienie – napar z ziela zalecany jest w niestrawności.

Mentha pulegium – Mięta polej to wieloletnia roślina. Osiąga wysokość do 30 centymetrów. Liście ma eliptyczne bądź odwrotnie jajowate. Kwiaty wargowe różowej barwy.
Występowanie: Roślina krajowa, spotykana jest nad brzegami wód i na terenach podmokłych.
Surwiec: ziele, liście.
Zawartość: m.in. olejek eteryczny (a w nim – mentol, menton, azulen, piperyton, pulgenol), garbniki, saponiny, trójterpeny, prowitamina A i sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Napar z ziela zalecany jest w niestrawności.

Mentha requenii – Mięta korsykańska działa przeciwbólowo i przeciwskurczowo na przewód pokarmowy i ułatwia trawienie – napar z ziela zalecany jest w niestrawności.

Mentha satureioides działa przeciwbólowo i przeciwskurczowo na przewód pokarmowy i ułatwia trawienie. Poza tym stosowana jest w przeziębieniu, katarze, niestrawności, kolce jelitowej i bólach przedmiesiączkowych.

Mentha smithiana, syn.: Mentha rubra – Mięta Smitha działa przeciwbólowo i przeciwskurczowo na przewód pokarmowy i ułatwia trawienie – napar z ziela zalecany jest w niestrawności.


Mentha suaveolens, syn.: Mentha insularis – Mięta wonna – działanie i zastosowanie zbliżone do mięty kędzierzawej.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
M