Mespilus
– Nieszpułka
Mespilus
germanica – Nieszpułka zwyczajna to ciernisty krzew (rzadziej
niewielkie drzewko), mogący osiągnąć najwyżej 6 m wysokości.
Liście tej rośliny mają kształt lancetowaty, kwiaty są dość
duże, białe. Po przekwitnięciu zawiązują się z nich owoce
kształtem nieco przypominające gruszki. Mają nieciekawą, brunatną
barwę i są dość twarde.
Występowanie:
Jej ojczyzną jest wschodnia część basenu Morza Śródziemnego:
Bałkany i Azja Mniejsza.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
m.in. kwasy organiczne, pektyny, garbniki, olejek eteryczny o
swoistym zapachu, cukry, prowitamina A, witamina C oraz sole
mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Spożywanie owoców zalecane jest – oczywiście
pomocniczo – w żółtaczce. Są one również bardzo dobrym
środkiem wzmacniającym dla rekonwalescentów oraz osób
wyczerpanych tak fizycznie, jak i psychicznie.
Owoce
nieszpułki najsmaczniejsze są po ulężeniu. Można z nich także
robić i przetwory. A oto najprostszy przepis: Dojrzałe, dorodne
owoce obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda
nasienne i wkładamy do wrzątku, w którym obgotowujemy je przez 3–4
minuty. Następnie wyjmujemy je z wody i ułożywszy w słoikach,
zalewamy syropem sporządzonym z 1 litra wody i 1,5 kg cukru,
zakręcamy i pasteryzujemy przez 15–20 minut.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: