Metroxylon
– Metroksylon
Metroxylon
sagu – Palma sagowa, sagowiec, to drzewo o kłodzinie
osiągającej 10–15 metrów wysokości. Wierzchołek kłodziny
wieńczy pióropusz pierzastych liści osiągających długość
kilku metrów. Spomiędzy nich wyrastają równie potężne bo
dorastające do 2 metrów długości kwiatostany, składające się z
kwiatów męskich i żeńskich. Te ostatnie wiążą się w owoce
typu jagody.
Występowanie:
pochodzi z Malezji i Nowej Gwinei.
Surowiec:
rdzeń kłodziny.
Zawartość:
skrobia, śladowe ilości białka i cukrów.
Działanie
i zastosowanie: Znaczenie użytkowe posiada rdzeń kłodziny, z
którego pozyskuje się gruboziarnistą mąkę, noszącą nazwę
sago. Sago służy do jedzenia, można go wykorzystywać w kuchni na
rozmaite sposoby. Mączka sagowa bogata w skrobię jest pożywna i
posiada niebagatelne znaczenie dietetyczne. Jej spożywanie zaleca
się w dietach odchudzających. Z jednej kilkunastoletniej palmy
uzyskuje się kilkaset kilogramów mączki sagowej.
Inne
gatunki:
Metroxylon
rumphii – Palma Rumpha – zastosowanie takie samo jak palmy
sagowej.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: