Momordica
– Przepękla
Momordica
charantia – Przepękla ogórkowa, zwana także balsamką
ogórkową to roślina roczna z rodziny dyniowatych. Roślina
tworzy długie pędy, mogące wspinać się po podporach. Liście ma
7–9–klapowe, szorstko owłosione. Kwiaty rozdzielnopłciowe
żółtej barwy. Z żeńskich wiążą się owoce wyglądem zbliżone
do ogórków, lecz o oranżowej barwie.
Występowanie:
Jej ojczyzną są tropiki Starego Świata.
Surowiec:
liście i owoce.
Zawartość:
kwasy organiczne, cukry, pektyny, olejek eteryczny, witaminy C i B,
gorycze, nieco prowitaminy A i sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: przeczyszczające, oczyszczające organizm z toksyn,
słabo moczopędne, przecigorączkowe i przeciwrobaczne. Sok
wyciśnięty z owoców stosuje się w leczeniu nerwobóli i zapalenia
okrężnicy, herbatką z liści zaś zwalcza się robaki – pasożyty
przewodu pokarmowego. Ta sama herbatka działa również
przeciwgorączkowo. Odwar z owoców może być stosowany do
nasiadówek w hemoroidach.
Znaczenie
użytkowe – dietetyczne – posiadają owoce omawianej rośliny. W
celach kulinarnych wykorzystujemy młode owoce, które można kwasić
jak ogórki. Ponieważ świeże owoce są gorzkie, przed spożyciem
należy je moczyć przez kilka godzin w osolonej wodzie.
Z
owoców można przygotowywać sałatki, bądź dusić je na tłuszczu.
Inne
gatunki:
Momordica
balsamina – Przepękla pospolita, zwana balsamką pospolitą
jest podobna do przepękli ogórkowej, i ma takie samo, jak i ona
zastosowanie lecznicze.
Momordica
conchinensis – nasiona mają zastosowanie w leczeniu żylaków.
Momordica
grosvenori – owoce to bardzo dobry środek wykrztuśny.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: