Monstera
– Monstera
Monstera
deliciosa – Monstera okazała jest lianą wspinającą się po
pniach i konarach drzew za pomocą bardzo licznie wyrastających na
łodydze sznurkowatych korzeni powietrznych. Korzenie te spełniają
również inne, bardzo ważne zadanie. Roślina za ich pomocą
pobiera z otoczenia wilgoć i składniki pokarmowe, znajdujące się
w załamaniach kory czy w zbutwiałych gałęziach drzew, służących
jej za podporę.
Liście
monstery są skórzaste, ciemnozielone, bardzo duże, często
osiągające średnicę 50 i więcej centymetrów. Kształt mają
jajowaty, brzegi wcinane i wiele otworów w blaszce liściowej.
Na
naturalnych stanowiskach kwitnące egzemplarze można spotkać od
czerwca do września. Kolbowate kwiatostany złożone z licznych
małych obupłciowych kwiatów, nie mających okwiatu, otulone są
żółtawą lub białą pochwą i przedstawiają imponujący widok. Z
chwilą gdy owocostan dojrzewa, pochwa opada.
Występowanie:
ojczyzną monstery jest Ameryka Południowa i Środkowa (Meksyk,
Gwatemala, Brazylia).
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
witamina C, prowitamina A, oraz kwasy organiczne, cukry i szczawiany.
Działanie
i zastosowanie: Owoce monstery są smaczne i wonne.Zjadanie świeżych
owoców wskazane jest w niedokwaśności, a nawet bezsoczności.
Innego zastosowania leczniczego nie posiadają.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: