sobota, 29 września 2018

Monstera – Monstera

Monstera – Monstera

Monstera deliciosa – Monstera okazała jest lianą wspinającą się po pniach i konarach drzew za pomocą bardzo licznie wyrastających na łodydze sznurkowatych korzeni powietrznych. Korzenie te spełniają również inne, bardzo ważne zadanie. Roślina za ich pomocą pobiera z otoczenia wilgoć i składniki pokarmowe, znajdujące się w załamaniach kory czy w zbutwiałych gałęziach drzew, służących jej za podporę.
Liście monstery są skórzaste, ciemnozielone, bardzo duże, często osiągające średnicę 50 i więcej centymetrów. Kształt mają jajowaty, brzegi wcinane i wiele otworów w blaszce liściowej.
Na naturalnych stanowiskach kwitnące egzemplarze można spotkać od czerwca do września. Kolbowate kwiatostany złożone z licznych małych obupłciowych kwiatów, nie mających okwiatu, otulone są żółtawą lub białą pochwą i przedstawiają imponujący widok. Z chwilą gdy owocostan dojrzewa, pochwa opada.
Występowanie: ojczyzną monstery jest Ameryka Południowa i Środkowa (Meksyk, Gwatemala, Brazylia).
Surowiec: owoce.
Zawartość: witamina C, prowitamina A, oraz kwasy organiczne, cukry i szczawiany.

Działanie i zastosowanie: Owoce monstery są smaczne i wonne.Zjadanie świeżych owoców wskazane jest w niedokwaśności, a nawet bezsoczności. Innego zastosowania leczniczego nie posiadają.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
M